Ситуація в Донецькій та Луганській областях характеризується продовженням активного військового протистояння між російсько-терористичними угрупованнями та підрозділами сил АТО. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник Антитерористичної операції  полковник Андрій Лисенко.

Найбільш складною залишається обстановка навколо м. Дебальцевого, незаконні збройні формування продовжують штурмувати позиції українських військових поблизу м. Вуглегірська,  с. Санжарівки і Нижнього Лозового Артемівського району Донецької області з метою поступового витіснення підрозділів сил АТО з займаних позицій.

Також, протягом доби терористи вдавалися до штурмів опорних пунктів та блокпостів українських військ поблизу смт. Луганського Артемівського району та смт. Ленінського Дзержинської міськради. Всі атаки бойовиків відбиті.

Ситуація в зоні проведення АТО станом на 12:30 2 лютого

Окрім того, у м. Дебальцевому терористи обстріляли будівлю міськради, в якій розташовано Спільний центр координації та контролю, утворений відповідно до Мінських домовленостей. Таким чином, бойовики вкотре демонструють, що не бажають відновлення миру на Донбасі.

З м. Ясинуватої терористи обстріляли Авдіївський коксохімічний завод, внаслідок чого отримав поранення працівник підприємства. Наразі завод не працює, що може призвести до припинення опалення у місті.

За добу загинуло 5 українських військовослужбовців, 28 отримали поранення.

У зв’язку з частими артилерійськими та мінометними обстрілами з боку бойовиків, тимчасово припинено пропускні операції через контрольні пункти «Курахове» та «Георгіївка», на дорожньому напрямку «Донецьк – Курахове».

Вчора на напрямку «Павлопіль – Маріуполь» український прикордонний наряд зафіксував проліт ворожого безпілотного літального апарату.

За оперативною інформацією, через російський пункт пропуску «Донецьк» за минулу добу в Україну в’їхали 15 автобусів та 5 тентованих вантажних автомобілів. Також в Україну проїхали 2 мікроавтобуси, з яких в пункті пропуску виходили особи у військовій формі, деякі з них – у головних уборах, характерних для «казаків».

Бандформування «ДНР» та «ЛНР» у взаємодії з підрозділами спеціального призначення ЗС РФ активізують диверсійно-розвідувальну діяльність на території, підконтрольній українській владі. Противник планує проведення заходів з метою підбурення населення до акцій непокори, перешкоджання діяльності органів влади, поширення провокаційної інформації у громадському транспорті, на вокзалах, ринках та інших місцях масового скупчення людей. Закликаємо громадян проявляти пильність і не піддаватися на провокації ворога. Правоохоронні органи будуть виявляти і рішуче припиняти таку протиправну діяльність.

Учора уряд України прийняв рішення про створення єдиного реєстру сімей військовослужбовців, загиблих в ході АТО, що не забезпечені житлом. Інформацію до реєстру нададуть Міністерство оборони, Національна гвардія, Прикордонна служба, СБУ, Служба з надзвичайних ситуацій, Державна служба спецтранспорту – тобто всі відомства, фахівці та військовослужбовці яких брали участь в Антитерористичній операції і загинули при виконанні службових обов’язків. Наразі готується проект постанови про виділення коштів на придбання житла для сімей загиблих військовослужбовців.

Україна гідно винагороджує своїх військових, які хоробро захищають свою Батьківщину

За ініціативою Президента України, уряд прийняв рішення про додаткове матеріальне заохочення військових підрозділів, що беруть участь в АТО, які успішно виконують бойові завдання та знищують бойову техніку російських терористів. Зокрема, якщо бригада успішно виконала завдання, вона отримує додатково 365 тисяч гривень, полк – 243 тисячі гривень, батальйон – 121 тисячу гривень, рота – 60 тисяч гривень.

Триває евакуація мирних мешканців з прифронтових міст

Учора українські волонтери перевезли до м. Слов’янська людей з населених пунктів, які потерпають від обстрілів терористів. Зокрема, з м. Дебальцевого було перевезено 243 особи (в т.ч. 27 дітей та 44 людини, які не можуть самостійно пересуватися), з Миронівки – 107 людей, з м. Авдіївки – 250 людей (в т.ч. 11 дітей). Усього протягом 28-31 січня зону конфлікту залишили 1872 особи.

Українська влада доставляє гуманітарну допомогу до постраждалих міст, незважаючи на постійні обстріли з боку терористів

Зокрема, учора ДСНС доставила до м. Авдіївки поліетиленову плівку, медикаменти, пожежні рукави, які надзвичайно потрібні для відновлення життєдіяльності міста. Від Міжнародного комітету Червоного Хреста до м. Дебальцевого було доставлено 162 ящики з продуктовими наборами загальною масою близько 3,5 тонн. До м. Краматорська доставлено 3 тонни вантажу з будівельними матеріалами та медикаментами.

У зв’язку із загостренням ситуації на передовій, медичний персонал Артемівської центральної районної лікарні працює в посиленому режимі

медичний персонал Артемівської центральної районної лікарні працює в посиленому режимі

До місцевих лікарів приєдналися фахівці з сусідніх селищ. Також прибула допомога з Києва та Харкова. Особовий склад медичної роти Національної гвардії України та волонтери також беруть участь у лікуванні поранених. Кожного дня бригади військових медиків та медичної роти Нацгвардії, ризикуючи життям привозять з зони бойових дій поранених до лікарні. Нещодавно їхніми силами була евакуйована лікарня з Світлодарська, яка постраждала внаслідок обстрілів бойовиків. Невідкладна медична допомога щоденно надається близько 100 пораненим – як цивільним, так і військовослужбовцям.

Українські патріоти підтримують своїх захисників, які несуть службу на передовій

Маріуполь

Допомога військовим та бійцям Національної гвардії України від мешканців Маріуполя переросла у загальноміський громадський рух. Цього разу місцева громада доставила на блокпости розпилені та висушені дрова для опалення приміщень. Сьогодні захисникам Маріуполя на передовій буде тепло, а вже про решту вони подбають: ворог не пройде.



Переглядів: 3117
Поширень: 0