Ситуація на території Донецької та Луганської областей залишається вкрай складною, до 24:00 зберігалася активізація дій бойовиків для розширення підконтрольних територій. З 00:00 годин 15 лютого 2015 року після оголошення перемир’я, передбаченого Мінськими угодами, спостерігається зниження бойової активності НЗФ. Дебальцевський напрямок та н.п. Широкине продовжує бути основним для зосередження зусиль супротивника. Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

Загальна ситуація на Сході України має ознаки до стабілізації. Жителі Донецької та Луганської областей у соціальних мережах підтверджують тишу за вікнами своїх осель. Проте незважаючи на режим припинення вогню, виникають поодинокі випадки застосування зброї.

З початку дії режиму припинення вогню терористи 10 разів відкривали вогонь з гранатометів та мінометів по позиціях наших військових біля с. Санжарівка, у районі смт Луганське Донецької області та біля смт Тошківка Луганської області. У районі м. Золоте, смт Чорнухине та поблизу м. Попасна терористи обстріляли сили АТО з артилерії, мінометів та стрілецької зброї.

За оперативною інформацією, незаконні збройні формування у Донецькій і Луганській областях планують провокації проти сил антитерористичної операції для дискредитації наших бійців, зриву перемир’я і режиму припинення вогню.

Також, бандформування передислоковують особовий склад та техніку з-під Горлівки, Вуглегірська, Вергулівки і Зоринська до лінії розмежування.

Протягом минулої доби маневрені групи проросійських бойовиків за вогневої підтримки артилерії військ ЗС РФ не припиняли спроб оточити м. Дебальцеве та блокувати шляхи сполучення. У цей район та у напрямі смт Станиця Луганська Луганської області стягувались сили та засоби противника. Відвага і професіоналізм наших бійців не дозволили противнику втілити свої плани. Крім цього, на Маріупольському напрямі терористи вели бойові дії в районі с. Широкине Волноваського району Донецької області. Українські військові витримали всі атаки та успішно утримують свої позиції.

За даними прес-центру АТО, в ході запеклих протистоянь незаконні збройні формування зазнали суттєвих втрат. Так, за останні два дні знищено понад 600 терористів, ще 200 отримали порання. Ворожі сили втратили 30 одиниць військової техніки.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 15 лютого

За добу загинули 9 українських військовослужбовців, 39 було поранено. З моменту оголошення режиму припинення вогню з 00:00 15 лютого втрат серед сил АТО немає.

Терористи продовжували проводити повітряну розвідку з використанням безпілотних літальних апаратів. Загалом зафіксовано політ 5 БПЛА на Маріупольському напрямі.

«ДНР» через можливості телевежі у Донецьку здійснює трансляцію т. зв. «Радіо Новоросії», мовлення якого охоплює міста Красноармійськ, Костянтинівку, Новогродівку, Курахове (Мар’їнський р-н), Авдіївку. Це робиться для поширення ворожої пропаганди та дезінформації мешканців міст про реальний стан справ у зоні АТО.

Після оголошення перемир’я 15 лютого на сайт Національної гвардії України була здійснена кібер-атака. Внаслідок злому на сайті було розміщено матеріали, що загони Добровольчого українського корпусу Правий сектор на чолі з Дмитром Ярошем нібито будуть продовжувати наступ, незважаючи на перемир’я. Ця інформація не відповідає дійсності.

Про злом свідчать наступні факти: змінювалась дата опублікованого матеріалу, матеріал перекладався з російської поспіхом через програму «Перекладач Гугл». Подібні помилки можна побачити і в англомовній версії матеріалу. Такі дії спрямовані на дискредитацію збройних формувань України у населення та міжнародної спільноти. За наявною інформацією, це неправдиве повідомлення хочуть використати російські представники на засіданні Ради Безпеки ООН для звинувачення України у порушенні режиму припинення вогню.

Мирні мешканці продовжують гинути через злочинні обстріли українських міст терористами. У с. Сартана Маріупольської міськради Донецької області під час артилерійського обстрілу терористами отримав осколкові поранення місцевий житель. Потерпілого доставлено до Маріупольської міської лікарні №5, де він невдовзі помер.

Внаслідок обстрілу незаконними збройними формуваннями міста Попасна з установок «Град», за попередніми даними, загинуло 2 мирних мешканці.

Вчора у с. Луганське Артемівського району Донецької області під час артилерійського обстрілу терористами загинув місцевий житель.

Після обстрілу міста Артемівськ 13 лютого було прийнято рішення вивезти вихованців міського будинку дитини на безпечну територію. Всіх 45 вихованців перевезено до дитячого будинку №3 Харкова. Тут діти пробудуть до стабілізації ситуації у м. Артемівськ.

У Світлодарську Донецької області через пошкодження внаслідок обстрілів терористами газопроводу середнього тиску припинено газо- і теплопостачання.

Українські спецслужби затримують ворожих диверсантів. У Донецькій області знешкоджено диверсійну групу, яка у складі незаконного формування «Сомалі» під керівництвом терориста на прізвисько «Гіві» чинила збройні напади на підрозділи сил АТО в аеропорту Донецька. Затримано п’ятьох бойовиків. Встановлено, що один з них – громадянин Російської Федерації на прізвисько «Кок», мешканець Воронезької області, незаконно прибув до України у листопаді 2014 року та був зарахований до бандформування «Восток». Із січня ц.р. його передали ватажкові «Гіві», який збирав з різних банд «головорізів» для боїв з українськими «кіборгами».

У затриманого вилучено паспорт громадянина РФ, військові квитки – російський та «ДНР», посвідчення окремої бригади «Беркут»та інші російські документи – страховий поліс, водійські права, свідоцтво про облік в податковому органі.

Ще один бойовик – мешканець Криму на прізвисько «Циган». Колишній строковий військовослужбовець берегової охорони Феодосії серед перших зрадив присязі й отримав російський паспорт. Після спеціальної підготовки у російському спецтаборі у Таганрозі «Цигана» у складі «Сомалі» було відряджено до Донецька.

Троє інших членів банди – бойовики «Косой», «Паук» та «Маляр» здобули досвід терористичної діяльності під Іловайськом, Ясинуватою, Макіївкою. Усіх трьох з січня ц.р. було відібрано до банди «Сомалі» для диверсійної роботи. У затриманих вилучено автомати, ПКМ, РПК, набої до них, спорядження диверсантів.

Учора прикордонний наряд, що служить у контрольному пункті «Курахове», виявив у двох громадян України підроблені перепустки. Під час проведення поглибленої перевірки стало відомо, що один з них перебуває на обліку у співробітників СБУ за підозрою у «фінансуванні тероризму».

На Сході України триває ротація підрозділів українських правоохоронців. У черговий раз виконувати бойові завдання до зони проведення анти терористичної операції поїхали працівники оперативних служб міліції Івано-Франківщини. Усі правоохоронці перед від’їздом пройшли тренування.

Медичний персонал Дніпропетровської обласної лікарні ім. Мечникова рятує життя важкопораненим захисникам Вітчизни. З початку військових дій до лікарні надійшло 1050 поранених військових, з них понад 400 пройшли через відділення реанімації. Їх потрібно було вивести з шокового стану, поповнити крововтрати, а деяких у буквальному сенсі повернути до життя.

Фахівці лікарні провели понад 800 операцій по життєвих показниках і близько 1 тисячі планових етапних втручань. Медичному персоналу вдалося врятувати 99% важкопоранених героїв — це винятковий результат в Україні.

Тривають заходи четвертої хвилі часткової мобілізації на Волині. Днями до навчальних центрів Збройних Сил України та інших військових формувань держави вирушили десятки мешканців із різних районів області.

Волинська громада не залишає без уваги й питання забезпечення своїх земляків на передовій та у навчальних підрозділах. Днями з Волині до зони АТО вирушать два автомобілі, придбані за кошти громади одного із селищ Ковельського району області.

Арсенал однієї з військових частин, що бере участь у проведенні АТО, також поповнять три метеостанції вартістю 12 тисяч гривень кожна. Метеостанції дають змогу враховувати у бойових умовах погодні фактори.



Переглядів: 3516
Поширень: 0