Україна сумлінно виконує умови Мінських угод.

Як повідомлялося раніше, вчора був завершений перший етап відведення важкого озброєння, зокрема 100-мм гармат МТ-12 «Рапіра» та МТ-12Р «Рута». З минулої доби розпочався другий етап відведення військової техніки, зокрема 152-мм артилерійських установок 2С3 «Акація». Також триває відведення РСЗВ БМ-21 «Град». Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко.

За останніми даними, Збройні сили України готові з завтрашнього дня почати відводити РСЗВ «Ураган». Передислокація важкого озброєння на підготовленні заздалегідь майданчики відбувається під постійним наглядом моніторингової групи ОБСЄ та представників українських та міжнародних ЗМІ. Але у разі будь-яких спроб наступу бойовиків, командування готове оперативно повернути техніку на бойові позиції.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Водночас противник проводить активне переміщення своїх сил, зокрема на Волноваському напрямку а також намагається приховати озброєння та військову техніку у ангарах та сховищах. Угруповання бойовиків нарощуються на всіх основних напрямках протистояння. Триває зміцнення ворожих позицій на підконтрольних їм територіях поблизу м. Донецька.

Учора бойовики обстріляли наші позиції 35 разів. Місця найбільшого напруження – м. Щастя, с. Луганське на Артемівському напрямку, район Донецького аеропорту, с. Широкине під Маріуполем.

Водночас після опівночі в зоні АТО було відносно спокійно. Також 5 разів під ворожий удар потрапили мирні населені пункти на Донецькому напрямку. Зокрема, внаслідок мінометного обстрілу Авдіївки загинула жінка – співробітниця ДСНС.

За даними розвідки, Дебальцевский залізничний вузол відновлено. Противник використовує його для транспортування озброєння та військової техніки в зазначений район. Зокрема, 3 березня на станції було зафіксовано розвантаження вагонів з боєприпасами.

З початку березня повністю зупинено роботу ПАТ «Луганськтепловоз». За вказівкою російських «кураторів» бандформувань, що контролюють Луганськ, найближчим часом керівництво підприємства має звільнити понад 1 тис. осіб. Таким чином, бойовики демонструють, що не збираються відновлювати мирне життя на Донбасі, а хочуть війни.

За минулу добу 1 український військовослужбовець загинув, ще 1 – було поранено.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Українські спецслужби затримують агентів російських спецслужб.

У Дніпропетровській області затримано двох місцевих мешканців, які підозрюються у створенні Інтернет-ресурсів, через які поширювались заклики до насильницької зміни влади та порушення Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березнятериторіальної цілісності України, а також здійснювався збір коштів для бандформувань «ДНР» та «ЛНР». Зловмисники пройшли підготовку у тренувальному таборі м. Бєлгород (РФ).

Під час затримання у них вилучено зброю, боєприпаси до неї, а також техніку для конспіративного зв’язку.

Вчора на Харківщині СБУ знешкодила ворожу ДРГ, затримавши п’ятьох озброєних диверсантів, у тому числі їхнього ватажка. Диверсанти пройшли спеціальний вишкіл у військовому таборі у Тамбові, та підпорядковувалися «кураторам» з ГРУ ГШ ЗС РФ. У затриманих вилучено тротилові шашки загальною вагою близько 1 кг, електродетонатори, бойові осколкові гранати. Крім того, у помешканнях зловмисників знайдено спеціальну літературу з підривної справи, видану у Росії, шеврони та символіку терористичних організацій.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Також на Донеччині викрито 3 громадян України, які за завданням російських спецслужб займалися збором інформації про сили АТО у містах Слов’янськ, Краматорськ та Артемівськ. Диверсанти були завербовані бойовиком на прізвисько «Онєгін», і координували свою діяльність з ватажком бандформування «ДНР» та кадровим офіцером російських спецслужб на прізвисько «Хмурий». Також перевіряється причетність затриманих до обстрілів житлових кварталів м. Краматорська.

На Луганщині прикордонники затримали громадянина України, який може бути причетний до діяльності НЗФ. 27-річний чоловік при собі мав карти східних областей України з нанесеними відмітками.

Ще одного громадянина затримали в пункті пропуску через українсько-російський кордон на Харківщині. Про його причетність до діяльності НЗФ компетентні органі були поінформовані заздалегідь. Крім того, у ході перевірки чоловік висловлювався на підтримку злочинної діяльності бандформувань «ДНР» та «ЛНР». З’ясувалося, що затриманий працював у так званій організації «Військова автоінспекція Всєвєлікого Войска Донського Луганської Народної Республіки». Ми вже неодноразово розповідали про конфлікти, грабунок і мародерство у лавах бандформувань «казаків» та «ЛНР». Бойовика передано до СБУ.

Українська Армія щоденно підвищує свою боєздатність.

Військовослужбовці-артилеристи, які поповнили ряди Високомобільних десантних військ ЗСУ, проходять бойовий вишкіл на військовому полігоні на Житомирщині. Воїни-десантники виконують бойові стрільби зі штатного артилерійського озброєння підрозділів вдень та вночі. Військові відпрацьовують завдання з ураження нерухомих цілей.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березняСитуація в зоні АТО станом на 12:30 5 березня

На Дніпропетровщині триває активна фаза занять військовослужбовців, призваних в рамках четвертої хвилі часткової мобілізації. Наші захисники опановують інженерну підготовку, виконують стрільби з усіх видів стрілецької зброї, гранатометів, оволодівають навичками тактичної й медичної підготовки. До проведення занять залучаються досвідчені офіцери та сержанти, які мають досвід бойових дій в зоні АТО.

Українські патріоти продовжують підтримувати наших захисників.

Волонтери та благодійні організації передали нашим військовослужбовцям спеціальний водовозний автомобіль ЗіЛ-130. Цей автомобіль дозволяє за один рейс доставляти в пункти призначення до 2000 л технічної й питної води.

Українська влада докладає усіх зусиль для підтримки наших військових та постраждалих мирних мешканців Донбасу.

Згідно з рішенням Кабінету Міністрів України, уряд виділяє 1,8 мільярда гривень підприємствам для компенсації заробітної платні мобілізованим військовослужбовцям.

Крім того, вчора у місті Нікополь Дніпропетровської області розпочало функціонувати транзитне містечко для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб зі сходу України. Містечко може розмістити 456 людей. Всі будиночки укомплектовані ліжками, постільними наборами, меблями, кухонним інвентарем, холодильниками та засобами особистої гігієни відповідно до запланованої чисельності людей. Усього в рамках допомоги від уряду Німеччини на Дніпропетровщині було збудовано 5 транзитних містечок в містах Дніпропетровськ, Дніпродзержинськ, Кривий Ріг, Павлоград та Нікополь.

Також на Донбас надходить гуманітарна допомога від закордонних друзів України.

Через пункт пропуску «Краківець» на Львівщині в Україну прослідувало 5 вантажних автомобілів з гуманітарним вантажем – будівельними матеріалами, медичними засобами, кухонним інвентарем, одягом тощо. Вантаж загальною вагою понад 110 тонн прибув з Чехії від організації «People in Need» в місто Слов’янськ.

Також 4 березня до Добропільського району Донецької області було доставлено та розповсюджено гуманітарну допомогу (продукти харчування, ковдри та засоби особистої гігієни) від Червоного Хреста.

Триває ротація у лавах учасників АТО.

3 березня військовослужбовці Національної гвардії з м. Запоріжжя повернулися після виконання бойових задач у зоні АТО. Усі бійці підрозділи повернулися додому живими та неушкодженими.

Водночас учора 75 правоохоронців батальйону особливого призначення «Львів» вирушили на Схід України. Цього разу правоохоронці повезли з собою подарунки від волонтерів та благочинних організацій, зокрема – автомобіль швидкої медичної допомоги та 2 позашляховики.

Вчора у Сенаті США відбулися слухання з українського питання.

Експерт Американської ради зовнішньої політики Стівен Бланк зазначив, що чисельність збройних угруповань, створених під час конфлікту на сході України, та російських регулярних військ на Донбасі, перевищує 43 тис. осіб. Зокрема, кількість російських регулярних військ, що перебувають на території Донецької та Луганської областей, становить 14,4 тис осіб. Він підкреслив, що ці підрозділи мають на озброєнні бойові танки останньої розробки, бронетранспортери та БМП, сотні одиниць ракетно-пускових артилерійських установок, сучасні засоби радіоелектронної боротьби. «Ще 29,4 тис. російських військ зосереджені в окупованому Криму та 55,8 тис. – уздовж кордону зі Східною Україною» – окреслив масштаби російської агресії експерт.

Також Сполучені Штати планують виділити Україні в 2016 році понад 500 мільйонів доларів. Про це повідомила помічник державного секретаря Вікторія Нуланд.

Європейські слідчі підтвердили вину Росії у катастрофі малайзійського «Боїнга».

Прокуратура Нідерландів заявила, що літак рейсу МН17 був збитий ракетою «Бук», запущеною з російської установки, і, швидше за все, російським екіпажем. Це підтверджують численні фото- та відеозаписи, а також свідки. Також у відомстві відзначають, що є серйозні свідчення того, що російські спецслужби постійно намагаються зламати і проникнути в комп’ютерні системи поліції і прокуратури. Електронні пристрої, які слідчі використовували в Україні, і які мали контакт з місцевими інтернет-мережами, довелося знищити. Причина – інфікованість шпигунською програмою Spyware [Спайвер].

Президент США Барак Обама заявив про продовження санкцій проти Росії, запроваджених 6 березня 2014 р. Він зазначив, що «дії і політика уряду РФ щодо анексії Криму і використання сили проти України являють надзвичайну загрозу національній безпеці і зовнішній політиці США».



Переглядів: 3400
Поширень: 0