Ситуація в зоні АТО має тенденцію до загострення. Напруження та збройні провокації з боку бойовиків зберігаються по всій лінії розмежування. Зокрема, вчора наші позиції 4 рази були обстріляні з танків, а поблизу с. Сокільники, що біля Бахмутської траси, українські військовослужбовці вперше за місяць потрапили під вогонь РСЗВ «Град». Про це поінформував сьогодні на щоденному брифінгу речник штабу Антитерористичної операції полковник Андрій Лисенко. Уже сьогодні, після півночі, противник 5 разів порушив режим припинення вогню на ділянках по всій лінії розмежування. Через тимчасово неконтрольовані Україною ділянки кордону триває постачання з Росії великої кількості озброєння та військової техніки для бойовиків.

Вчора відбулося зіткнення українських військ з бойовиками біля Станиці Луганської – наші позиції були обстріляні з зенітної установки і мінометів. За інформацією керівника Луганщини Геннадія Москаля, внаслідок бойових дій міст через Сіверський Донець у Станиці Луганській повністю зруйновано – пішохідний і автомобільний рух неможливий.

Противник веде активну повітряну розвідку: за минулу добу зафіксовано польоти 5 БПЛА поблизу Маріуполя.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих серед українських військовослужбовців немає, 3 – було поранено.

Ситуація в зоні АТО станом на 12:30 20 березня

Російська сторона нагнітає істерію в інформаційному просторі та веде брехливу пропагандистську кампанію, заявляючи про нібито «безчинства» українських військових у зоні АТО та безпідставно звинувачуючи офіційний Київ у порушенні Мінських домовленостей. Мета цієї брудної акції – відведення уваги міжнародної спільноти від численних фактів невиконання бойовиками і Росією умов припинення вогню та відведення важкого озброєння.

За даними розвідки, НЗФ проводять посилені навчання з залученням російських інструкторів. Бойовики засвоюють тактику ведення бою в умовах міста. Зокрема, відпрацьовуються дії мобільних груп, посилених безвідкатними гарматами, що встановлені на автомобілях. З цією метою НЗФ отримали з Росії півтори сотні107-мм безвідкатних гармат Б-11. Також, за оперативною інформацією, противник активно вводить в експлуатацію дротові канали зв’язку від штабів до передових позицій.

Водночас українська армія зразково виконує положення Мінських домовленостей щодо відведення важкого озброєння. Міжнародні спостерігачі з моніторингової місії ОБСЄ відвідали місця збереження зброї й підтвердили, що важка техніка з боку української сторони відведена. Водночас бойовики не надали жодної інформації про місця збереження зброї, що вкотре демонструє: проросійські найманці не зацікавлені у мирному врегулюванні конфлікту й вкотре порушують укладені домовленості.

Наші спецслужби знешкоджують ворожих диверсантів і вилучають підпільні арсенали.

Українські силовики затримали жінку з Рубіжного, яка працювала на банду «Восток-13» і збирала інформацію про дислокацію сил АТО у Попаснянському районі Луганщини. Отримані відомості бойовики використовували для обстрілів позицій українських військових, внаслідок чого страждало й мирне населення. Також жінка входила до бандитського загону під назвою «Добровольча народна дружина ЛНР». Основним завданням злочинців було виявлення серед мешканців Рубіжного патріотично налаштованих громадян та їх подальше викрадення.

Ще одного бойовика співробітники СБУ затримали на одному з блокпостів в Луганській області. За вказівкою ватажків НЗФ, він фіксував розміщення блокпостів, види озброєння та кількість особового складу ЗСУ. Під час огляду автомобіля, на якому пересувався зловмисник, співробітники спецслужби виявили та вилучили гранату РГД-5 та багато набоїв до пістолета Макарова.

У селі Хлібне на Харківщині правоохоронці вилучили у приватному будинку 3 гвинтівки, мисливську рушницю, 9 гранат, 29 детонаторів, 19 сигнальних ракет, та 174 патрони до різної зброї.

Українська влада забезпечує своїх захисників необхідними пільгами.

Учора Президент України Петро Порошенко підписав Указ, що затверджує додаткові заходи щодо забезпечення соціального захисту і реабілітації учасників АТО. Уряд має у найближчий час подати законопроекти щодо контролю за дотриманням роботодавцями вимог усіх соціальних гарантій та збереження посади та виплати заробітку під час несення військової служби. Також указом пропонується затвердити державну програму медичної й соціально-трудової реабілітації учасників АТО.

Майбутні захисники Вітчизни допомагають дітям з зони АТО.

Вихованці Державної гімназії-інтернату з посиленою військово-фізичною підготовкою у Харкові зібрали декілька сотень дитячих речей та іграшок для дітей, які мешкають у зоні АТО.

Українські військовослужбовці підвищують свої бойові навички

На базі загальновійськового полігону на Дніпропетровщині тривають навчання військових танкових підрозділів, призваних у рамках четвертої хвилі мобілізації. Під час проведення практичних занять воїни-танкісти відпрацювали зіткнення з умовним противником на марші, провели тренування з флангової стрільби, а також здійснили вихід танкового взводу з бою із застосуванням спеціальних димів. Разом з танкістами свою фахову майстерність вдосконалюють воїни-піхотинці, артилеристи, зенітники та військовослужбовці інших спеціальностей.

Триває ротація серед українських військових.

До Миколаєва повернувся загін морських піхотинців, які гідно виконували бойові задачі в зоні антитерористичної операції. Військовослужбовців зустрічали рідні, друзі та небайдужі миколаївці патріотичними гаслами та національною символікою.

Також військові бригади армійської авіації повернулися зі Сходу України до свого розташування на Херсонщині. Українські авіатори займались перевезенням вантажів та поранених військовослужбовців з гарячих точок. Варто зазначити, що значна частина воїнів висловили бажання продовжити військову службу за контрактом.



Переглядів: 3269
Поширень: 0