В Україні пропонують заборонити продаж алкоголю разом з товарами "широкого вжитку".

Голова комітету Верховної ради з питань аграрної політики і земельних ресурсів Микола Присяжнюк 28 вересня зареєстрував законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України про впорядкування роздрібної торгівлі алкогольними напоями і боротьбу з алкоголізмом.

Документом пропонується продавати алкогольні напої лише в спеціалізованих магазинах або "відділах, що мають окремий вхід". Продаж алкоголю в роздріб разом з товарами "широкого вжитку" пропонується заборонити.

Розміщення спеціалізованих магазинів також буде обмежено: забороняється їх відкриття на відстані менше 100 м від будівель органів місцевого самоврядування, держустанов і військових частин, а також менше 200 м від дитячих, учбових, наукових установ, а також установ з охорони здоров\'я. На зупинках суспільного транспорту, вокзалах, в портах і аеропортах, а також в місцях організації масових заходів торгівлю алкоголем пропонується заборонити.

"Ці заходи скеровані проти розповсюдження алкоголізму", - сказав Присяжнюк. За його словами, практика продажу алкоголю через спеціалізовані магазини запроваджена в багатьох країнах Європи і в США. Роздрібні точки продажу повинні перейти на нові правила торгівлі алкоголем після закінчення терміну дії ліцензій, але не пізніше чим через рік після набуття чинності закону, наголошується в проекті.

Так, в 2008 році, за даними Державної податкової адміністрації, надходження до бюджету від акцизного збору від продажу алкогольних напоїв склали 4,5 млрд грн.


Переглядів: 2543
Поширень: 0