Кабмін має намір підняти податок на воду, видобуту з підземних і поверхневих джерел більш ніж у 15 разів.

Про це на прес-конференції заявив президент Асоціації виробників бутильованої води Ігор Пастух.

"Якщо середня ціна на бутильовану воду зараз складає в середньому 25 гривень, то після введення оподаткування, ціна на бутиль зросте майже вдвічі - 45 гривень. Таку воду виробляють близько 200 компаній. Річний обсяг ринку сьогодні становить близько 40 млн. євро. За нашими підрахунками, бюджет України отримає близько 30 млн. гривень. На ринок хлине вода низької якості. Ми її називаємо водою "зі шлангу". Крім того, воду в бутлях буде дешевше завозити із сусідніх держав ", - сказав Пастух.

Він відзначив, що у Німеччині податок на воду становить від 0,5 до 1,4 гривень за кубометр, у Польщі - 3 гривні, в Росії - 9 копійок. Українським виробникам доведеться платити 75,6 гривень за кубометр води.

Член громадської ради Міністерства охорони здоров\'я України Іван Сорока вважає, що податки можуть торкнутися виробників дитячого харчування та фармацевтів.

"Вода займає більшу частину у собівартості дитячих продуктів і напоїв, а також у препаратах для лікування невідкладних станів. Не хотілося б, щоб піднялися ціни ще і на ці види товарів і ліків", - сказав Сорока.


Переглядів: 2589
Поширень: 0