"Необхідно нагадати, що в законодавстві є деякі виниклі розбіжності, зокрема, з вини парламентарів. А саме: місцеві голови обираються на чотири роки, а депутати місцевих рад - на п\'ять років. Ми не можемо дозволити собі розкіш постійно знаходитися у виборчому процесі. Друга проблема - як бути з місцевими радами і головами міст, вибраними на дострокових виборах? За загальною логікою, вони повинні обиратися на чергових виборах. Але є рішення Конституційного суду України (КСУ) на звернення київської влади, що міські голови і депутати, обрані на позачергових виборах, повинні працювати на своїх посадах п\'ять років. Тобто, ми таким чином втягуємо країну в постійний виборчий процес. Наприклад, з 2006 р. було ухвалено рішення про проведення майже тисячі дострокових місцевих виборів. Скоро ми ще голосуватимемо про проведення дострокових виборів. Якщо слідувати цій логіці, то нам доведеться за кожною місцевоюрадою ухвалювати рішення про дострокові вибори. Не загальна ухвала, а 30 тис. ухвал! Тому, за умови, коли ВР, отримавши висновок КСУ, зможе проголосувати цей законопроект на поточній сесії і направити його до КСУ, у разі потреби внісши до законопроекту ті або інші зміни відповідно до обумовленням, то на початку наступної сесії, у вересні, ми можемо прийняти його в остаточній редакції не менше ніж 300 голосами. Тоді в правовому плані проблема легітимності буде вирішена. Якщо цього не відбудеться, то виникне питання про легітимність місцевих органів влади, і це буде прямою відповідальністю з боку ВР. Але я сподіваюся, що здоровий глузд у нас спрацює", - сказав В.Литвин.

Нагадаємо, 16 лютого ВР прийняла постанову "Про визнання такою, що втратила силу, постанову Верховної Ради України "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів в 2010 р." Одним з основних мотивів скасування виборів народні депутати вважали відсутність коштів у державному бюджеті на проведення виборів. Після цього 53 народних депутатів від фракції БЮТ попросили Конституційний суд перевірити конституційність вирішення парламенту, яким він відмінив свою постанову про призначення місцевих виборів на 30 травня.

Відзначимо, раніше В.Литвин заявляв, що місцеві вибори повинні відбутися восени 2010 р. "Я вважаю, що місцеві вибори повинні відбутися восени 2010 р... і ми до того часу повинні внести зміни до Конституції, а також в інші закони в частині проведення місцевих виборів... А при ухваленні бюджету 2010 р. потрібно передбачити фінансування місцевих виборів", - відзначав В.Литвин.

У свою чергу, заступник голови ВР, заступник голови фракції Блоку Юлії Тимошенко Микола Томенко вніс 18 лютого ц.р. на розгляд парламенту проект постанови №6068-1 "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів в 2011 р. (27 березня 2011 р.)". Того ж дня, позафракційні депутати, вибрані до парламенту від Блоку Юлії Тимошенко, Геннадій Задирко і Володимир Каплієнко внесли на розгляд ВР проект постанови №6077 "Про призначення чергових виборів депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів в 2010 р. (27 червня 2010 р.)". Нардеп від блоку "Наша Україна - Народна самооборона" Арсеній Яценюк в своєму проекті постанови №6077-1, який він вніс на розгляд ВР 17 лютого ц.р., запропонував провести чергові вибори депутатів місцевих рад і сільських, селищних, міських голів 31 жовтня 2010 р. Пізніше, 19 березня ц.р. нардеп від ПР Валерій Коновалюк зареєстрував у ВР законопроект про призначення місцевих виборів на 7 листопада 2010 р.


Переглядів: 3968
Поширень: 0