Як повідомили в прес-центрі Центру досліджень визвольного руху, за словами генерального секретаря Світового конгресу українців Стефана Романіва, "20 країн світу, де їх громадяни разом з українцями вшановують мільйони невинних жертв злочинної політики геноциду, покажуть, що світ не дозволить ні забути, ні нівелювати пам\'ять Голодомору в Україні 1932-1933 років ".

19 червня в Києві відбудеться молитва за невинно убієнних, після якої Cвічки Пам\'яті вирушать в міста України і по всьому світу.

У кожній країні, яка підтримала кампанію, - Великобританія, Австралія, США, Іспанія, Канада, Аргентина, Бразилія, Греція, Росія та інші - участь у молитві візьмуть представники різних релігій та конфесій, політики, представники влади та української діаспори. Молитовна Свічка також побуває в резиденціях Європарламенту та Організації Об\'єднаних Націй.

До листопада Свічка Пам\'яті повернеться в Україну, де відбудуться жалобні вшанування пам\'яті українців, знищених Голодомором.

"Національна пам\'ять - не розмінна монета в руках політиків, які торгують національними інтересами України, - зазначив координатор кампанії в Україні Володимир В\'ятрович. - Своєю активною позицією українці не допустять ревізії ключових питань історії на догоду політичній кон\'юнктурі".

Заступник голови Українського інституту національної пам\'яті Владислав Верстюк зазначив, що інститут підтримує цю важливу для українського суспільства ініціативу, оскільки пам\'ять про геноцид українців у 1932-1933 роках є невід\'ємним елементом державного становлення України.

Організатори кампанії - Світовий конгрес українців, Український інститут національної пам\'яті. Кампанію підтримали - Центр національного відродження імені Степана Бандери, Фонд Україна 3000, Київське товариство Меморіал, Спілка української молоді, Пласт, ГО Люстрація, Центр досліджень визвольного руху, Молодіжний націоналістичний конгрес.

Як повідомлялося, народний депутат Василь Кисельов пропонує вилучити зі ст. 1 Закону України Про Голодомор 1932-1933 років в Україні поняття "геноцид".

Міністр освіти і науки України Дмитро Табачник запропонував записати в навчальній програмі, що "Голодомор 1933 року - це загальна трагедія народів України, Росії, Білорусі, Казахстану".


Переглядів: 2218
Поширень: 0