Великобританія очолює список країн з найбільш сприятливими умовами для літніх людей і вмираючих.

До такого висновку прийшли аналітики дослідницької компанії Economist Intelligence Unit.

За аналогією з усталеним терміном "якість життя" група вчених провела дослідження "якості смерті". Для цього експерти вивчили доступність соціальних служб в 40 різних країнах і якість їх роботи, а також обізнаність людей про те, які послуги їм доступні, і особливості національних культур, пов\'язані зі сприйняттям смерті.

Згідно з результатами дослідження, перше місце за "якістю смерті" розділили Великобританія і Австралія, при цьому Британія продемонструвала кращий результат за такими показниками як доступність знеболюючих і якість соціальних послуг з догляду за невиліковно хворими і вмираючими.

Загальний рейтинг Великобританії за 10-бальною шкалою "якості смерті" склав 7,9 балів, що значно перевищує показники таких європейських країн як Данія (5,1) або Італія (4,4). У п\'ятірку кращих також увійшли Нова Зеландія (7,7), Ірландія (6,8) і Бельгія (6,8). Росія, з середнім балом у 2,8, зайняла в рейтингу 35-е місце з 40 можливих. Замикає список Індія з 1,9 бала.

У дослідженні враховувалася середня тривалість життя і обсяг державного фінансування системи охорони здоров\'я у відсотках від ВВП. Вчені запропонували цілий ряд заходів для підвищення "якості смерті". Зокрема, на їхню думку, в деяких країнах необхідно боротися з самим традиційним ставленням до смерті і пов\'язаними з нею культурними табу. Наприклад, якщо на Заході в цілому упор робиться на лікування і продовження життя хворих будь-яким способом і на будь-який термін, то в багатьох азіатських культурах прийнято лише просто піклуватися про вмираючого.


Переглядів: 2089
Поширень: 0