Про це заявив в інтерв\'ю газеті «Голос України» народний депутат України, член парламентської фракції Партії регіонів, представник президента у Верховній Раді Юрій Мірошниченко.

«Рівноправність всіх вузів незалежно від форми їх власності буде проявлятися в тому, що бюджетні місця будуть даватися не тільки державним вузам, а й приватним. Розподіл місць держзамовлення буде проходити на конкурсній основі за показниками Міністерства праці України», - пояснив Юрій Мірошниченко.

Політик підкреслив: за показниками Міністерства праці можна буде бачити, випускники яких спеціальностей в яких університетах найбільш затребувані, і, відповідно, можна буде давати на ці спеціальності більше бюджетних місць. На його думку, приватні вузи нарівні з державними зможуть отримувати статус національних.

При цьому парламентарій підкреслив, що процедура ліцензування вузів теж має бути вдосконалена. «Ми хочемо ввести безстрокову ліцензію. Нагадаю, зараз університети проходять ліцензування кожні п\'ять років, що, на мій погляд, є необгрунтованим. На те, щоб кожен раз збирати та оформляти відповідні документи, йде величезна кількість часу і сил. Тож чому цим повинні займатися визнані у всьому світі провідні вузи країни? Наприклад, у Росії вже давно відійшли від подібних правил», - заявив він.

Замість постійних перевірок Юрій Мірошниченко пропонує змінити процедуру ліцензування.

«Ліцензію слід видавати не університету, не факультету, а окремо кожній спеціальності. На те, щоб вирішити, чи варто видавати на ту чи іншу спеціальність ліцензію, у Міністерства освіти буде місяць. Крім того, в законопроекті про вищу освіту чітко прописані умови, за яких спеціальності слід позбавляти ліцензії і за яких ці ліцензії оновлювати», - підсумував депутат-регіонал.


Переглядів: 2963
Поширень: 0