Міністерство освіти і науки пропонує провести оптимізацію мережі вищих навчальних закладів у два етапи: спочатку передати до сфери управління Міносвіти ВНЗ, підпорядковані іншим відомствам, а потім провести укрупнення ВНЗ через їх об’єднання і створення університетів регіонального типу.

Про це повідомляє прес-служба міністерства.

Там наголошують, що в Україні "історично склалася надто розгалужена мережа вищих навчальних закладів". На сьогодні 35 міністерств і відомств мають у підпорядкуванні вищі навчальні заклади.

«Треба, щоб сільським господарством займалося міністерство аграрної політики, а освітою вище — займалося міністерство освіти. Скрізь у Європі існує тільки одна практика — єдиний освітній простір», — цитує прес-служба міністра Дмитра Табачника.

Окрім того, у МОНмолодьспорт нагадують, що за даними Держкомстату, сьогодні в Україні функціонують 854 вищих навчальних заклади, із них 349 — III-IV рівнів акредитації усіх форм власності та підпорядкування, із них державної форми власності 228, у тому числі 148 університетів, академій і 32 інститути.

«Якщо орієнтуватися на європейський досвід, то це — невиправдано багато. Наприклад, в Італії на 60 мільйонів населення припадає 65 університетів, у Франції на 63 мільйони — 41, в Іспанії на 45 мільйонів — 60, у Великобританії на майже 61 мільйон — 142, а в Україні на 47 мільйонів — 228 ВНЗ III-IV рівнів акредитації (державної форми власності)!» — підкреслюється у заяві прес-служби.

Там же посилаються на президента В.Януковича, який у щорічному посланні зазначав, мовляв «всій країні зрозуміло — сотні університетів, які імітують підготовку, але не піклуються про якість знань, не мають права на існування». «Маленькі, приречені на „безплідне“ існування, вищі навчальні заклади повинні увійти до складу найкращого університету. Це і є головною ідеєю розвитку та формування освітньої мережі», — наголошується в заяві.

Окрім того, підкреслюється, що кількість науково-педагогічних працівників залежить від контингенту студентів. При злитті ВНЗ всі студенти продовжують навчання у новоствореному навчальному закладі. Таким чином, потреби у скороченні кадрів немає. «У рішенні Міністерства про об\'єднання встановлюється лише одне — що всі викладачі продовжують працювати, і всі студенти продовжують навчання за обраними спеціальностями», — акцентує Дмитро Табачник.


Переглядів: 3473
Поширень: 0