За інформацією ZN.UA, існують цілком консервативні проекти, подані самими ДМСУ та ДПС. Але є і абсолютно революційні плани модернізації митниці та податкової шляхом створення єдиного фіскального органу на їх базі. Очевидно, що Мінфін з таким ЗМУ, як об\'єднана митно-податкова служба, нинішньому міністрові фінансів — Федору Ярошенку — навряд чи довірbть. У кулуарах, як і раніше кандидатом № 1 на цю посаду називають Валерія Хорошковського.

Таким чином, під егідою Мінфіну може бути створена одна структура, яка наділяється повноваженнями як планування бюджету, контролю усіх фінансових потоків країни, так безпосередньо і виконання поставленого перед собою плану. Слід нагадати, що в рамках адміністративної реформи до складу Мінфіну вже включена Державна фінансова інспекція.

Обговорення проекту реформ триває не перший місяць і заходить у глухий кут почасти через протистояння між главою СБУ Валерієм Хорошковським і главою Держ митниці Ігорем Калєтніком. Глава податкової — Віталій Захарченко — ставленик сина президента Олек сандра Януковича, і значиме місце він може зберегти за собою хоч у модернізованій податковій, хоч в об’єднаній митно-податковій службі. Захарченко не є самостійним політичним гравцем. Проте у разі підпорядкування Хорошковському вибудувана на основі митниці система впливу Калєтніка буде зруйнована.

Навіть якщо на догоду коаліційним домовленостям і особистим зв’язкам Калєтнік і збереже за собою посаду керівника митниці, то під контролем Хорошковського це керівництво стане суто номінальним. Відповідати перед Віктором Федоровичем за конт роль фінансових потоків повинен хтось один.

Не дивно, що останнім часом стосунки між Хорошковським і Калєтніком різко загострилися. Не буде перебільшенням сказати, що СБУ і Держмитниця ведуть зараз жорстоку міжвідомчу війну. В СБУ у даному разі — набагато більші можливості.


Переглядів: 2269
Поширень: 0