Переводити годинники на годину пізніше чи раніше не будуть. Оскільки Верховна Рада України ухвалила постанову “Про зміну порядку обчислення часу на території України". За якою відмінено щорічне переведення годинників на зимовий чи літній час. “За” новий режим українців проголосували 266 із 354 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

Таку ініціативу запропонував регіонал Олег Надоша. Він стверджує, що це зможе запобігти негативному впливу на здоров’я громадян внаслідок переведення годинників на годину вперед та на годину назад. А от голова ВР Володимир Литвин повідомив, що витрати бюджету при відмові від річного зимового часу складуть 300 млн грн.

Проте українські астрономи виступили проти рішення Верховної Ради не переводити годинник. За їхніми словами, літній час не відповідає астрономічному, тим часом зимовий - збігається з київським сонячним (полудень наступає, коли сонце взеніті). «Дуже сильно зрушиться полудень на годиннику від фактичного. Ми штучно «від\'їжджаємо» на 1000 км на схід, і якщо для Харкова це означає на практиці зсув усього на півгодини, то Західна Україна зустрічатиме полудень о 13:30. І тепер всю зиму українці будуть вставати ні світ, ні зоря», — сказав доцент кафедри астрономії Інституту астрономії при ХАУ Дмитро Станкевич.

Російські колеги підтримують українців, свого часу вони протестували проти скасування переходу на зимовий час, але до них не прислухалися і навіть не пояснили, навіщо знадобився саме літній режим.


Переглядів: 13380
Поширень: 0