З першого січня поточного року лікарі акушер-гінекологи, які не працюють безпосередньо у пологових будинках, не можуть приймати пологи у тих жінок, які їх обрали. Це передбачено Законом України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров\'я щодо удосконалення надання медичної допомоги», який було прийнято влітку минулого року. Набрав чинності цей нормативний документ з 1 січня 2012 року. З цього часу в пологових будинках міста припинено практику, коли жінка може обрати лікаря собі на пологи, якщо він не працює в пологовому будинку.

Для багатьох жінок, у яких наближаються терміни пологів, такі зміни у законодавстві стали неприємною несподіванкою. Разом з тим, в усіх пологових будинках міста заборонено працювати у пологовому залі усім акушер-гінекологам окрім тих, хто на момент пологів знаходиться на чергуванні. Жінка може обрати собі лікаря зі складу чергової бригади. Інші лікарі можуть бути присутніми на пологах лише в якості партнерів у свій не робочий час.

Таке нововведення має на меті врегулювати певні питання в організації роботи пологових відділень. В першу чергу це стосується відповідальності лікарів за породіллю. Якщо пологи приймає лікар з чергової бригади, то саме він несе відповідальність. Якщо допомогу у народжуванні дитини надає акушер-гінеколог, який не знаходиться на чергуванні і після пологів покинув приміщення, питання відповідальності за здоров\'я породіллі залишається відкритим.

Буква закону вказує і на те, що головні лікарі та їх заступники по медичній частині беруть участь у веденні лише ускладнених пологів в якості лікарів-консультантів за викликом чергового лікаря. Завідуючі відділенням теж можуть мати чергування і приймати пологи, але лише в свій робочий час, це входить в їх функціональні обов\'язки.



Переглядів: 8045
Поширень: 0