Із приходом весни у Вінниці крига на водоймах стає дедалі тоншою, а, отже, перебування на ній небезпечне для життя. Аби уникнути ситуацій, пов’язаних із загибеллю на водоймах обласного центру, відділ з питань надзвичайних ситуацій Вінницької міської ради рекомендує вінничанам не виходити на лід.

В поточному році на території міста сталося два нещасних випадки на водних об’єктах, в результаті яких постраждало три особи. Усі вони сталися через те, що постраждалі знехтували елементарними правилами безпеки та були необачними. Оскільки на сьогоднішній день температура повітря підвищується і лід на водоймах починає танути, любителі зимової риболовлі ризикують провалитись під кригу.

Начальник відділу з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційної і оборонної роботи та режиму секретності Вінницької міської ради Олег Парфілов розповідає, як діяти людині, яка провалилася під лід:

«В першу чергу, слід намагатися зберігати виваженість та не панікувати, не потрібно хаотично «метушитися» у воді, адже такими діями потерпілий лише розширить розмір ополонки, ламаючи лід, та зменшить шанси самостійно вибратися на поверхню, – говорить Олег Парфілов. – Слід широко розкинути руки, і, налягаючи спиною або грудьми на край ополонки, допомагати собі вилізти на кригу. Для цього потрібно робити плавальні рухи ногами, або ж упертися ногами у край ополонки та обережно відштовхуватись від неї. Щоб вибратись на кригу, слід перекочуватись зі спини на живіт. Коли постраждалий вибрався на край ополонки, слід без різких рухів відповзти від небезпечного місця у тому напрямку, звідки він прийшов. Якщо ж ви стали свідками того, що людина провалилася під лід, слід негайно зателефонувати за номерами 101 та 103».

За інформацією Олега Парфілова, слід починати активно діяти доти, доки одежа повністю не промокла, руки не «задубіли» у крижаній воді та не почали з’являтися перші ознаки переохолодження – слабкість та байдужість. Втім, аби не ризикувати життям, відділ з питань надзвичайних ситуацій просить вінничан не виходити на лід, бути обережнішими та уважніше ставитися до свого життя та здоров’я.


Переглядів: 2847
Поширень: 0