З початком весни особливої актуальності набуває тема благоустрою населених пунктів, впорядкування сміттєзвалищ, водойм тощо. Управлінням у справах преси та інформації облдержадміністрації було ініційовано проведення прес-конференції за участю головного санітарного лікаря Вінницької області Валентини Зайцевої. На прес-конференції виносились питання організації благоустрою та поліпшення санітарного стану території області, держсаннагляду за закладами громадського харчування та проблема реформування санітарно-епідемічної служби області.

«Сьогодні в області є близько 3 200 стихійних сміттєзвалищ. 50% сільських сміттєзвалищ не відповідають санітарним нормам. Основна причина – відсутність місць для вивезення сміття. Часто-густо зібране сміття з узбіччя відноситься за найближчий ріг або яр. У багатьох районах не дотримуються норм законів та спалюють сміття, що заборонено і карається штрафними санкціями. Забруднюються території і водоносні горизонти. З кожним роком через стихійні сміттєзвалища погіршується якість питної води у криницях. Всім сільським головам направлено розпорядження привести в належний санітарний стан сміттєзвалища. Але основна проблема – у свідомості громадян. Адже не з інших районів завозять до них сміття. Самі ж створюють ці сміттєзвалища, а потім обурюються. Багато залежить і від місцевої влади. Сучасні сміттєзвалища організовано сьогодні в Гайсинському, Крижопільському, Погребищенському та інших районах. У місті Вінниця збою по вивезенню сміття немає. Протягом двох років у нас запрацює сучасний сміттєпереробний завод, вся проектна документація вже готова.

На сьогодні перед нашою службою стоїть низка завдань: паспортизувати всі міські сміттєзвалища, обсадити їх деревною рослинністю. Основне наше завдання – проводити санітарно-роз’яснювальну роботу, бо санітарна культура населення досить низька.

СЕС було досліджено понад 322 проби води з централізованого водопостачання. Вода у Вінницькій області гарантованої якості. Якість води після танення снігів не погіршилась. Проводилось її додаткове хлорування та антикоагуляція. Згідно з новим Держстандартом необхідно оцінювати воду по 45 показникам, обласна санітарно-епідеміологічна станція вже акредитована по 35 показникам із 45».

Питання щодо санітарного забезпечення закладів громадського харчування також знаходиться на контролі обласної санепідслужби. За словами головного санітарного лікаря Вінницької області, заклади громадського харчування області перевіряються на наявність відповідного санітарно-технічного забезпечення (гаряча і холодна проточна вода, підключення до централізованих систем водопостачання та водовідведення, забезпечення холодильним, технологічним обладнанням та ін.): «Сьогодні перед нашим суспільством стоїть питання запровадження європейських стандартів в усьому. Якщо заклад громадського харчування не має проточної води і внутрішньої вбиральні, то він не має права на існування».

За словами Валентини Зайцевої, Віце-прем’єр – міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова нині вивчає проблему реформування санітарно-епідемічної служби, що, зокрема, передбачає суттєве скорочення структури та чисельності працівників: «Не може якісно працювати районна санітарна установа, яка не має лабораторії чи належного обладнання. Тому сьогодні ми вивчаємо кількість СЕС, які потрібно скоротити. Буде створено міжрайонні установи, відбудеться скорочення кількості інспекторів. На 80-90 тисяч населення – працюватиме міжрайонна СЕС», – зазначила Валентина Зайцева.

Головний санітарний лікар Вінницької області Валентина Зайцева переконана: проблема сміття і проблема санітарної культури людей – нероздільні. І найголовніше: потребу не смітити і дбати про чистоту наших вулиць потрібно прищеплювати в суспільній свідомості.


Переглядів: 5564
Поширень: 0