У червні вкладникам-погорільцям “Ощадбанк” обіцяє почати виплачувати по тисячі гривень. Відповідно до Доручення Президента, установа готується до проведення компенсаційних виплат людям, які за радянських часів безповоротно віддали накопичені роками кошти колишньму “Сбербанку”.

Гроші виплатять тим, хто вже зареєстрований на виплату. Йдеться про тисячу гривень, або трохи меншу суму, в залежності від розміру знеціненого вкладу. Нічого не отримають ті, хто свою тисячу одержав у 2008-му. Таку можливість можуть надати лише через рік.

Нинішня процедура складається з двох етапів. Перший — актуалізація вкладників, тобто кожен має зареєструватися. Це необхідно, аби банк міг уточнити дані — можливо людина змінила прізвище, паспортні дані. Для актуалізації потрібно вказати номер ощадкнижки та ім’я вкладника, - розповідає Юрій Боковий, заступник начальника філії Вінницьке обласне управління АТ “Ощадбанк”. - Після актуалізації треба прийти у банк з документами для отримання національної картки із нарахованими компенсаційними коштами. У першу чергу за інформацією мають звернутися ті, кому 80 і більше років. Замість вкладників вирішувати питання можуть і родичі, за умови наявності доручення. Актуалізація необхідна для ліквідації черг — тепер їх бути не повинно, як це було у 2008-му.

Перший етап актуалізації “Ощадбанк” розподілив на вікові категорії. І пропонує такий порядок отримання своєї дати актуалізації:

80 років і більше — з 2.04.12 до 20.04.12
70-79 років — з 21.04 до 20.05
60-69 років — з 21.05 до 20.06
50-59 років — з 21.06 до 20.07
до 50 років — з 21.07

Нинішні виплати стосуються лише тих людей, які не отримали компенсаційні кошти протягом 2008 р., і дані про яких внесено до “Реєстру вкладників заощаджень громадян” до першого січня 2012 р. На даний момент реєстрація нових вкладників призупинена. І почнеться лише з першого вересня. Для них виплати обіцяють здійснювати уже у наступних роках. За умови, якщо держава знову видасть відповідну постанову і виділить на це кошти.

Для реєстрації потрібно звернутися на гарячу телефонну лінію, дочекавшись з\'єднання з оператором. Лінія працюватиме з 9.00 до 18.00 без вихідних. Або зареєструватися на сайті “Ощадбанку”, отримавши свою дату, коли можна буде прийти у банк з документами.

Вінницька статистика наразі не надто оптимістична: з другого квітня за актуалізацією звернулося лише близько 500 вкладників.

Виплат у області зараз потребують 320 тисяч осіб, які були зареєстровані, коли виплачувалися гроші від колишнього прем\'єр-міністра Юлії Тимошенко. Тоді, у 2008 р. компенсацію отримали 300 тисяч подолян. Загалом в Україні на “свою” тисячу чекають шість мільйонів людей. Якщо ж узагальнити знецінені гроші українців, виходить сума понад 120 мільярдів рублів...

Для інформування населення до процесу підключився й “НацБанк”.

- Ми розвезли у кожну районну і міську раду міст інформаційні буклети — загалом 100 тисяч екземплярів, - каже Олександр Кубович, начальник відділу економічної роботи і грошово-кредитних відносин управління НБУ у Вінницькій області.

Тел. гарячої лінії:
044 364 21 21 (за тарифами Укртелекому)
0800 212 000 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів по Україні)

Більш детальна інформація — на сайті www.oschadnybank.com



Переглядів: 10341
Поширень: 0