Усім відомо, що стати мамою — це не лише велика радість і виконання своєї жіночої місії, а й суттєві матеріальні затрати. Скільки коштує в наш час бути вагітною? На які витрати слід розраховувати, готуючись до пологів?

За ультразвукове дослідження з вагітної Оксани (ім’я змінено – прим. авт.) в одній з приватних клінік міста Вінниці взяли в два рази більше, ніж було зазначено у прейскуранті. Пояснили, що жінка виношує двійню, а відтак зробили обстеження двох плодів. Зауважимо, що у прейскуранті зазначено - 250 гривень за УЗД вагітної. Попередні результати обстеження УЗД в жіночій консультації показали, що є деякі відхилення і жінці прописали лікування. Аби переконатись в достовірності ультразвукового дослідження, Оксана, за порадою подруги, пішла в приватну клініку. Результати підтвердились. Але жінці, яка отримує трохи більше, ніж мінімальну зарплату, довелось викласти чималі гроші.

Ринок приватних медичних послуг – особливий. З одного боку, це бізнес­, ринок, головна мета якого – збагачення, а з іншого – об’єктом збагачення є найдорожче – здоров’я та життя. Саме в цій галузі гроші впритул стикаються з етикою, з проблемою вартості життя і потребою чітко визначити його матеріальний еквівалент.

Сьогодні майбутні мами не можуть визначитися, де ж спостерігатися під час вагітності. Зіткнувшись з чергами у жіночих консультаціях, з благодійними внесками у кожному з кабінетів, думають, що вже краще заплатити і пройти обстеження в приватній клініці: і лікарі привітніші, і техніка сучасніша, і ставлення толерантніше. Але тут бояться іншого – що з них будуть "викачувати" гроші. Або того, що будуть проблеми з документами при надходженні в пологовий будинок. Як же бути?

Кожен з пацієнтів має право вибору, а приватні клініки, так як і державні чи комунальні мають повне право надавати послуги. Все залежить від кваліфікації лікарів та розцінок, і звісно ж, від юридичної відповідальності, яку несуть медики за надання своїх послуг.

Оббігавши, зателефонувавши в найвідоміші приватні клініки Вінниці, поспілкувавшись з жінками, які виношують діток і стоять на обліку в жіночих консультація та спостерігаються у приватних лікарів, а також проконсультувавшись з лікарями жіночої консультації при другому пологому будинку міста, можна зробити наступні висновки: платити потрібно, як у приватній клініці, так і в жіночій консультації. Питання: скільки? кому? і за що?

Ціна питання

Першою установою, яку доведеться відвідати вагітній жінці буде жіноча консультація. Якщо ви не станете на облік у цьому закладі, то надалі можуть виникнути проблеми із поступленням до пологового будинку і з наданням лікарняного листа.

- Ми надаємо лікарняний лист, або даємо довідку, якщо жінка не працює, на 126 днів: 70 - до пологових та 56 - після пологових, - пояснює лікар кабінету планування сім’ї жіночої консультації при Вінницькому пологовому будинку №2 Валентина Лесик. – Якщо ускладнені пологи, то ще додається 14 днів лікарняного.

Щодо приватних клінік, то в них можна пройти обстеження, здати аналізи, отримати консультацію, спостерігатись, але без лікарняного.

Коли жінка стає на облік, то однією з перших статей витрат, як у приватній клініці, так і в жіночій консультації, стане УЗД. У приватних клініках ультразвукове дослідження в першому триместрі вагітності коштуватиме від 130 до 250 грн. У державних клініках УЗД вона безкоштовне, але існують «добровільні» благодійні внески, кошти від яких йдуть на придбання розхідних матеріалів, бо ні для кого не секрет, що медицина, зрештою, як і інші галузі, недофінансовується. Звісно ж, можна і не платити благодійних внесків, але тоді доведеться вагітній жінці самій ходити по аптеках та купувати все необхідне та не факт, що ваші пошуки будуть вдалими.

Необхідно врахувати, що згідно вимог Наказу Міністерства охорони здоров’я № 417 від 15 липня 2011 року, кожній жінці, яка стоїть на обліку, має бути проведена певна кількість діагностичних обстежень, а також за час вагітності потрібно здати чималу кількість різного виду аналізів. І за все це потрібно платити.

- За весь період вагітності жінка має пройти три УЗД, двічі здати загальний аналіз крові, на резус фактор та на цукор, шість разів необхідно здати аналізи сечі, - розповідає Валентина Олександрівна, - в переліку діагностичних та лабораторних досліджень 10 пунктів. Це коли вагітність протікає добре і не виникає ніяких ускладнень. Якщо ж є якісь відхилення, то вагітним призначають додаткові обстеження та аналізи.

Якщо підсумувати витрати на всі види аналізів та обстежень, то на період вагітності жінка може заощадити близько 500 гривень, за умови, що вона стоїть на обліку у жіночій консультації і що в неї вагітність проходитиме без ускладнень. Щодо приватних клінік, то ця цифра значно вища від 1010 до 1800 гривень. І це без консультації лікаря-гінеколога, за яку необхідно викласти ще від 50 до 100 гривень, інтравагінального УЗД, (від 80 до 120 грн.), мазка на енторобіоз (від 25 до 40 грн.) і ще кількох аналізів, які зазвичай призначають приватні лікарі. Так би мовити, для перестраховки. От і виходить, що вагітна має залишити у приватній клініці близько 2 200 – 3 000 грн.

Для підрахунку:

 

Послуги / Обстеження (Діагностичні процедури) Кількість Мінімальна вартість в приватних медичних закладах, грн. Загальна сума, грн.
Загальний аналіз крові 2 50 100
Аналіз крові на резус фактор 2 40 80
Аналіз виділень 1 50 50
Аналіз сечі 6 25 150
Аналіз крові на цукор 2 25 50
Електрокардіографія 1 60 60
Кардіомонітор 1 80 80
УЗД 3 130 390
Аналіз калу на яйця гельмінтів 1 50 50
ЗАГАЛОМ: 19   1010

Слід лише зазначити, що якщо в жіночій консультації лаборант побачить, що аналізи погані, то терміново в обов’язковому порядку вагітній зателефонують, викличуть на консультацію і на повторну здачу аналізів. І ще, лікарі жіночої консультації несуть юридичну відповідальність за своїх пацієнтів і за достовірність наданої інформації. Результати досліджень, аналізів у приватників носять описовий характер – тому, якщо буде спостерігатися погіршення стану пацієнта з приватної клініки спрацьовує принцип «моя хата скраю». Також не забувайте, що будь-яка приватна структура працює в інтересах власника з метою отримання прибутку.

Висновок робіть самі.

Інші варіанти

Які б не були «плюси» та «мінуси» в приватних чи державних медичних закладах, здоров’я та життя безцінне, а особливо, якщо це стосується одразу двох людей: матері та майбутньої дитини. Тут не зайвим було б перестрахуватись або підстрахуватись, а інколи і зекономити. Сьогодні багато різних страхових компаній пропонують різні медичні поліси. Візьмемо хоча б страхову програму «Оберіг», якою можуть скористатись жінки, що стоять на обліку у жіночій консультації від Вінницького пологового будинку №2. До відома: на кінець першого кварталу на обліку у жіночій консультації від Вінницького пологового будинку №2 було 1668 жінок, за ІІ квартал стало на облік 562 жінки. А застрахованих на кінець першого кварталу - 324. Вартість такого страхового поліса 590 грн. В перелік медичних послуг, передбачених цією страховою програмою входить проведення всіх передбачених у 417 Наказі Міністерства охорони здоров’я лабораторних досліджень та діагностик на час вагітності, а також витрати, пов’язані з можливими передчасними пологами та окремі страхові суми на випадок настання нещасних випадків, які можуть статись під час вагітності. Максимальний розмір страхової виплати може сягнути 14 тисяч гривень. Медичний заклад має можливість за рахунок додатково залучених коштів оновити матеріальну базу.

Щодо виплати коштів при виникненні акушерських ускладнень, - проблем немає взагалі. Нещодавно був випадок, коли моя знайома звернулась у жіночу консультацію для взяття на облік. Лікар констатував вагітність 9-10 тижня. Було вирішено оформити страховий поліс. При обстеженні УЗД виявлено завмерлу вагітність. Зателефонувавши в страхову компанію – того ж дня було отримано виплату відповідних коштів.

Валентина Олександрівна каже, що, скориставшись страховим полісом, жінки, які стоять на обліку, не платять за додаткові обстеження та повторні аналізи, коли їх призначають у разі певних відхилень. А статистика свідчить, що додаткових аналізів потребує кожна третя вагітна.

Додатково, було б добре мати покриття в страховках на лікування під час вагітності – яке є темою окремого розслідування…



Переглядів: 29593
Поширень: 0