Тепла погода минулих днів, незважаючи на короткочасні опади, подовжує незвичайно активне пилкування рослин цієї осені.

Все ще не вгамовується амброзія: концентрації її пилку можуть сягати помірних значень й наступного тижня. Особливо – 28 та 29 вересня та 3 жовтня, коли у Вінниці прогнозується по-літньому тепла погода.

До помірного рівня у названі дні може підніматись й концентрація пилку полину.

Залишатимуться низькими концентрації пилку рослин родин лободові, злакові, складноцвіті, зонтичні.

Триває й осіннє підвищення концентрації алергенних спор у повітрі. Їх розповсюдженню сприятиме й волога погода, що прогнозується з 3 жовтня. Щодня концентрації кладоспоріуму можуть сягати помірних та навіть високих значень – наприкінці тижня. Стабільно помірними є концентрації алергенної альтернарії, спостерігається підвищення концентрацій іржастих, та – особливо, - сажкових грибів, що здатні викликати загострення осінньої бронхіальної астми.

Якщо Ви відчуваєте симптоми полінозу (алергії на пилок рослин) або хочете попередити їх появу взагалі уважно ознайомтесь із рекомендаціями лікаря:

  1. Не займайтесь активною діяльністю на вулиці в ранковий час (пік викиду пилку припадає на період з 5 до 12 годин ранку), особливо - у суху вітряну;
  2. Не вивішуйте для сушіння на відкритому повітрі одяг і білизну – на неї осідає пилок
  3. Зачиняйте вікна на ніч і вранці або завішуйте вікна мокрою тканиною. Закривайте вікна в автомобілях.
  4. Носіть звичайні або сонцезахисні окуляри. Вони частково захищають очі від пилку. По можливості користуйтеся маскою, особливо - за містом.
  5. Після повернення з вулиці мийте голову і руки, промивайте очі і ніс теплою водою.
  6. В період загострення, а також поза сезоном не вживайте продукти, які містять інгредієнти, що можуть спричинити перехресні реакції з алергенами пилку. Зокрема, при алергії на пилок злаків (жито, тимофіївка, райграс, лисохвіст) не рекомендовано вживати:
  • мед
  • хліб, печиво, макарони, сухарі
  • манну крупу
  • варені ковбаси, сосиски
  • пиво,віскі, пшеничну горілку

при алергії на пилок бур’янів (полин, лобода, амброзія, соняшник) не рекомендовано вживати:

  • мед, халву
  • насіння соняшника, масло
  • дині, кавуни, персики
  • селеру

  7. Не використовуйте рослинні препарати через можливість розвитку перехресних реакцій

  • при алергії на пилок бур’янів не рекомендовані трав’яні збори з ромашки, нагідок, мати-й-мачухи

  8. При наявності температури в період загострення полінозу не використовуйте безконтрольно жарознижуючі та антибактеріальні препарати. Необхідність їх вживання визначає тільки лікар
  9. Якщо є можливість, поїдьте у відпустку у морські, степові або гірські райони України, де активне пилкування дерев на даний час не спостерігається.
  10. Знаходячись за кермом або виконуючи роботу, що потребує значної уваги, не використовуйте протиалергенні препарати без погодження з лікарем. Багато із них мають снодійний ефект і знижують швидкість реакції. Пам\'ятайте, що згідно Ст. 130 Адміністративного Кодексу України, управління транспортними засобами особами під впливом лікарських препаратів, які знижують їх увагу і швидкість реакції прирівнюється до водіння в стані алкогольного, наркотичного або іншого сп\'яніння.
  11. Всі лікувальні і профілактичні заходи при алергії на пилок рослин необхідно узгоджувати з лікарем-алергологом. Тільки в алергологічному кабінеті можливо встановити етіологічний (причинний) діагноз і максимально правильно призначити профілактичне (попереджувальне) лікування.



Переглядів: 3390
Поширень: 0