Куди докласти свої сили? Як поєднати кар’єрний ріст і матеріальне благополуччя? Адже не секрет, що молодим фахівцям часто недоплачують.

Тимчасовий підробіток
Одним із варіантів можливого працевлаштування може стати некваліфікована робота, як правило, не пов’язана зі спеціальністю, наприклад, зайнятість на неповний робочий день (промоушн, роздача рекламних листівок, робота нянькою, прибиральницею або вантажником і т.д.). Очевидними мінусами такої праці є низька сплата та відсутність перспективи. Подібне працевлаштування припустиме як спосіб боротьби з безгрішшям, але не більше того.

Постійна робота
Варіант другої: постійна робота не за фахом («Макдоналдс» та інші заклади громадського харчування охоче беруть на роботу молодь; в офіси потрібні секретарі, офіс-менеджери й т.п.). Для того, щоб зайняти ці вакансії, потрібні певні навички або бажання їх здобути, при цьому молода людина одержує корисний досвід і стабільну зарплату. Недолік такої роботи полягає в тім, що зробити кар’єру досить складно, хоча деякі починали цілком успішне сходження службовими сходами саме з посади секретаря. Отут все залежить від здатності швидко орієнтуватися в ситуації й розташовувати до себе людей, а також інтересу до роботи. Якщо ви трудитеся абияк, про кар’єрний ріст говорити не доводиться.

Ну й, нарешті, вищий пілотаж — постійна робота за фахом. Зарплата в молодих зазвичай набагато нижча, ніж у досвідчених фахівців. Зате є професійні перспективи.

Як знайти роботу майбутньому випускникові вузу?
Спочатку потрібно оцінити свої можливості та потреби і співвіднести їх з реальною ситуацією на ринку праці. Скільки часу ви готові приділяти роботі? Чи є у вас досвід? Чи маєте ви спеціальні навички (уміння швидко друкувати, водити автомобіль, продавати або переконувати, знання іноземної мови)? Яка робота вас цікавить? На яку зарплату ви розраховуєте? Визначившись із власними запитами, проведіть моніторинг ринку праці шляхом вивчення оголошень із пропозицією вакансій, у тому числі в Інтернеті, опитування друзів і знайомих, пророблення спеціальних матеріалів у пресі й т.д. Якщо ваші запити реальні, приступайте до пошуку.

Пошук роботи
Шукати роботу краще через знайомих. Хоча, якщо ви чимось не догодите роботодавцеві, це може зашкодити людині, що рекомендувала вас. Будьте обережні й не зловживайте допомогою знайомих.

При пошуку роботи за спеціальністю варто звернутися до кадрових агенцій, почитати спеціалізовані видання, походити на виставки, поговорити з викладачами у вузі. Загалом, шукати у відповідному середовищі.

Не буде зайвим дати об’яву самому, скористатися повідомленнями в пресі і в інтернеті (існує безліч спеціалізованих сайтів для студентів і випускників). Нарешті, є державні служби зайнятості.
Туди теж варто звернутися.
Можливий і такий варіант, як тимчасова (на обмежений проміжок часу) або сезонна (як правило, на літній час) робота.
Якщо все зробили правильно, то незабаром вас запросять на співбесіду.

Кілька правил поведінки на співбесідах:
  1. До співбесіди готуйтеся заздалегідь. Постарайтеся побільше довідатися про компанію. Які товари або послуги вона пропонує? Чи давно існує? Який стиль поведінки і керівництва прийнятий у даній фірмі? Зараз багато організацій мають корпоративні сайти, де можна знайти масу корисної інформації. Чим більше ви довідаєтеся про компанію, тим простіше пройде співбесіда.
  2. Зовнішній вигляд повинен бути цивільним. Улюблені рвані джинси або суперміні-спідницю краще відкласти. Одягніться акуратно і не зухвало. Решта залежить від конкретної ситуації. Зрозуміло, що майбутній офіс-менеджер і майбутній бармен можуть виглядати по-різному. Орієнтуйтеся на професійний стиль даного співтовариства.
  3. Постарайтеся переконати майбутнього роботодавця, що ви — людина відповідальна і вам можна довіряти. Якщо це відповідає дійсності, ваша професійна діяльність обіцяє бути успішною.
  4. Не напружуйтеся. Будьте ввічливі, спокійні й у той же час природні. Люди, що ведуть співбесіди, нічим від вас не відрізняються, просто в них більше професійного досвіду. Прагнення подати себе в кращому світлі — це нормальне бажання людини, особливо при працевлаштуванні. Але відверта неправда може обернутися проблемами в майбутньому. Не обіцяйте більше, ніж можете виконати. Якщо ви говорите, що готові працювати без вихідних, а потім з’ясується, що тільки три дні на тиждень, — стосунки з роботодавцем будуть зіпсовані. Загалом, обіцяйте менше, тоді точно не потрапите у халепу. Чітко і ясно розповідайте про свої навички і побажання. Якщо вам щось незрозуміло — запитуйте.
І будьте пильні! Серед роботодавців теж зустрічаються не дуже порядні люди.

Молодість має такі переваги, як енергія й гнучкість мислення. Досвід роботи та інші заслуги прийдуть до вас пізніше, а поки використовуйте те, чим ви володієте зараз. Як відомо, Білл Гейтс разом зі своїм другом Полом Алленом заснував компанію Microsoft у віці... 20 років. А у віці 31 року став членом клубу мільярдерів. Так що молодь — це страшенна сила! Звичайно, якщо людина хоче чогось досягти. Тоді включається «двигун» всієї трудової діяльності — мотивація. Що веде вас по життю? Обставини? Ваші бажання? Що ви хочете одержати від життя? Чи є у вас чіткий план або ви дієте спонтанно? Не відповівши на ці питання, успішну кар’єру не зробити.

Найчастіше люди, що починають свій професійний шлях у несприятливих умовах, домагаються набагато більшого, ніж їхні забезпечені однолітки. Чому? Студенти, що відчувають батьківську підтримку, не поспішають починати працювати. Навіщо, якщо й так усе є? Але сидіння на батьківській шиї не сприяє розвитку активності, творчості й інших корисних якостей. Тому батьки, які відправляють своїх повнолітніх нащадків у самостійне плавання по життю, поступають мудро. Звичайно, якщо людина до цього підготовлена, тобто досить упевнена у собі, практична і незалежна.

Студентам не обов’язково чекати одержання диплома, щоб почати трудову діяльність. Якщо ви почнете працювати в період навчання, то до закінчення вузу у вас буде вже кілька років стажу, і ви зможете претендувати на більше високу зарплату й почувати себе набагато впевненіше, чим ті, хто влаштовується на роботу вперше. Лінощі та невпевність у собі — найгірші вороги успішної кар’єри. Удосконалюйте професійні навички, створюйте поле діяльності для себе самі.

Хто шукає, той, як відомо, знаходить. І нехай цей досвід стане для вас і вашої кар’єри максимально корисним.


Переглядів: 3600
Поширень: 0