Деякі люди в пошуках шляхів здорового способу життя випробовують на собі різні методи оздоровлення, починаючи від народних і, закінчуючи фітнес-клубами. А є категорія людей, яким для підтримки здоров\'я та красивого спортивного вигляду вистачає простого - їзди на велосипеді.

Велосипеди - це корисно

Велосипед — це не просто засіб пересування. Виявляється, він може принести велику користь нашому здоров\'ю! Їзда на цьому "залізному коні" - це відмінне навантаження. Адже регулярне катання на велосипеді зміцнює м\'язи ніг, підвищуючи їх витривалість, покращує роботу серцево-судинної і дихальної систем. Під час тривалих велосипедних прогулянок наші легені змушені працювати в повну силу, а кров збагачується киснем, поступаючи в мозок та інші органи.

У Вінниці створені чудові умови для катанння на велосипедах. Наприклад, минулого року у нашому місті з\'явилися велосипедні доріжки, а на перехресті вулиць Порика та проспекту Юності влаштовано перший світлофор для велосипедистів. Окрім цього, у Вінниці розроблять програму розвитку велосипедної інфраструктури Вінниці.

Але для того аби кататися вулицями Вінниці на велосипеді, потрібно спершу його обрати. Для того, аби допомогти Вам при виборі "двоколісного друга" пропонуємо декілька порад:

Є окрема категорія велосипедів, зручних як  в мегаполісі, так і у  передмістях і на природі. Їх називають сітібайки (міськими велосипедами), і створені вони спеціально для не надто спортивних городян. Цей тип велосипедів ідеальний для неспішного і зручного пересування по місту або просто катання в парку.

Головна перевага Сітібайків – це те, що в них відмінний накат та практично повна відсутність необхідності їх обслуговування, тому що всі найбільш зношуються механізми надійно заховані. З іншого боку, такі велосипеди достатньо важкі і не призначені для екстремальних навантажень.

На що варто звертати увагу вибираючи велосипед

Основою будь-якого велосипеда є рама. Рами дорожніх велосипедів бувають закритими (трапецієвидними, «чоловічими») і відкритими (без верхньої труби, «жіночими»). Різниця тут, швидше, естетична, але при покупці велосипеда з закритою рамою необхідно враховувати, що відстань між верхньою трубою рами і проміжністю має бути не менше 10 см (ширина долоні), щоб уникнути травматизму при різкому аварійному зіскакуванні.

Важливо вірно підібрати раму по свому зросту:

Таблиця приблизної відповідності росту людини і розміру гірського велосипеда:

Ваш зріст, см Розмір рами, см
135-145 34
145-155 40
155-165 44
165-180 48
180-190 52
190-195 56


Таблиця приблизної відповідності росту людини та розміру кросового і міського велосипеда:

Ваш зріст, см Розмір рами, см
145-155 45
155-165 49
165-180 53
180-190 57
190-195 61

 
Таблиця приблизної відповідності росту людини і розміру жіночого кросового та міського велосипеда:

Ваш зріст, см Розмір рами, см
135-145 40
145-155 45
155-165 48
165-180 52

 

Наступний важливий параметр - амортизація. Бажано, щоб вона була передньою. Велосипед у якого конструкцією передбачено встановлення амортизаційної вилки називається хардтейлом («жорстким хвостом»). Без неї байк придатний тільки для їзди по асфальту.

Сідло.

До сідла міського велосипеда пред\'являється пара основних вимог. По-перше, воно має бути зручним. По-друге - не порушувати кровообіг. Тобто повинна бути можливість регулювати його по висоті, подовжньому зсуву та кутом нахилу.

Варто зазначити, що широкі  - для спокійного переміщення по місту. Вузькі і жорсткі - для тривалих поїздок або спортивної їзди.

Колеса.

Діаметр може бути від 24\'\'до 28\'\'. Радіус колеса впливає на його прохідну здатність та здатність витримувати навантаження. Тобто чим менший радіус колеса, ти краще на ньому виїзжати та зіскокувати з бордюрів, недоліком малого радіусу є те, що вам доведеться більше працювати ногами, для підтримання сталої швидкості. Із збільшенням радіусу колеса, його проходимість зменшується, проте збільшується накат – здатність підтримувати велику швидкість без великих фізичних навантажень.

Ширина, вимірюється також в дюймах, та може складати від 1\'\' до 3,0\'\'. Чим тонша покришка, тим краще в неї накат, а чим вона ширша, тим краще вона буде згладжувати нерівність асфальту.

Малюнок протектора, вибирається в залежності від того, в яких умовах та де переважно буде здійснюватись експлуатація велосипеда. Так для асфальту краще вибрати «Сліки» - це покришка з майже відсутнім протектором, в той час як для їзди по бездоріжжю чи рихлому грунту, варто віддати перевагу «Кросовим» покришкам з великою кількістю різноманітних гумових шипів-протекторів для кращого зчеплення з ним. Частіше за все люди вибирають перехідні варіанти покришок – це коли по середині чітко видна суцільна лінія а по обидві сторони від неї вже розміщуються протектори.

Крім того, що ми маємо велосипед  варто також подумати і про різноманітні оснащеннядля безпечної і комфортної їзди.

Варто зауважити, що загальна вартість таких доповнень може становити до третини вартості самого велосипеда. Краще всього, якщо під рукою завжди будуть:

  • Набір шестигранників з викруткою;
  • Насос;
  • Дзеркало заднього виду;
  • Протиугінний замок для велосипеда;
  • Окуляри (у місті дуже пильно);
  • Запасна камера;
  • Мастило для ланцюга;
  • Рукавички - за бажанням, але з ними значно зручніше. Шолом - обов\'язково!

Скільки коштує

  • 2500-3000 гривень. Пристойні малобюджетні велосипеди, якщо на них їздити не так часто (години по дві на день). У цій ціновій категорії варто звернути увагу на марки Merida, Comanch, Rock Machine.
  • 3500-6000 гривень. Хороші Сітібайки, розраховані на досить тривалі щоденні прогулянки. У цій категорії краще брати велосипед виробників, що не деруть гроші за бренд: Author, Kellys, KTM, Univega, Merida, Felt.
  • 6000-15 000 гривень. Високобюджетні Сітібайки. Це кращі міські велосипеди. Вимагають мінімум технічного обслуговування. Фактично вічні. У цій категорії варто звернути увагу на марки Specialized, Orbea, Trek, Gary Fisher, Electra, Rock Machine, Felt, Univega, Marin, Giant, Schwinn, Ghost, Cube.

І, саме головне, — щоб їзда на велосипеді приносила задоволення і користь, не забувайте про правила безпеки. Загалом, ловіть моменти, і нехай їзда на велосипеді зміцнює ваше здоров\'я, а фігуру робить красивою і підтягнутою!



Переглядів: 26064
Поширень: 0