Щоб упередити отруєння грибами, купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), уникайте стихійних ринків.

Не збирайте гриби: якщо не впевнені, що знаєте їх - якими б апетитними вони не здавалися. Не куштуйте сирі гриби на смак.

Уважно оглядайте гриби при збиранні й повторно сортуйте вдома, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні викидайте. Низ ніжки гриба, забруднений землею, викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку.

Гриби підлягають кулінарній обробці у день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.

При обробці кип\'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.

Обов\'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.

Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок. Не зловживайте грибними стравами, не сполучайте гриби з мінеральною водою чи алкоголем.

Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, щоб уникнути ботулізму. Гриби, які довго зберігалися, обов\'язково прокип\'ятіть 10-15 хвилин.

УВАГА! Не довіряйте порадам типу:

  • "Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний".
  • "Усі дрібні молоді гриби їстівні".
  • "Личинки комах, черви й равлики не живуть і не їдять отруйних грибів".
  • "Срібна ложка чи монета темніють, якщо опустити її у відвар, де є отруйні гриби".
  • "Цибуля, часник темніють, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні".
  • "Отрута з грибів видаляється після кип\'ятіння протягом кількох годин".
  • "Сушка, засолювання, маринування, термічна обробка знешкоджують отруту в грибах".

Не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах.

Невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення "бульба", оточене оболонкою, з ушкодженою ніжкою, старих, в\'ялих, червивих або осклизлих.

Первинні ознаки отруєння з\'являються через 1-4 години після вживання грибів. Це – нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

При їх появі викличте «швидку допомогу", негайно промийте шлунок. Прийміть активоване вугілля, випийте підсоленої води, покладіть до ніг та на живіт грілку. З\'ясуйте, хто ще вживав із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.


Переглядів: 4130
Поширень: 0