Протягом трьох місяців, як було обрано омбудсменів нової каденції, ними було вже реалізовано ряд заходів. У п’яти школах міста з учнями 7-8 класів були проведені тренінги «Дитинство без насильства», які навчали уникати конфліктних ситуацій з однолітками, адже передусім дитячі омбудсмени займаються правовою освітою дітей. За сприяння омбудсменів у Центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Паросток» було проведено новорічне караоке, яке так сподобалося дітворі, що схожу розважальну програму буде проведено і до Дня святого Валентина. Спільно з працівниками санепідслужби проведено моніторинг шкільних їдалень на якість продуктів, чистоту приміщень та наявність уніформи у робітників. У одній з шкіл міста в їдальні було виявлено неприємний запах через поломку вентиляції, тому школярі відмовлялися її відвідувати. Завдяки перевірці проблему булу усунено. Також проводились і рейди з працівниками міліції щодо виявлення продажу алкоголю та тютюну у магазинах міста неповнолітнім. А ще дитячі омбудсмени перевіряли комп’ютерні клуби міста та проводили бесіди зі школярами, які замість уроків та відвідання гуртків або секцій проводять час у цих закладах.

Нещодавно дитячими омбудсменами було створено новий сайт www.dituombyd.blogspot.com. І відтепер до них можна звертатися анонімно через мережу Інтернет. Також тут вказані і імена скайпу кожного з омбудсменів, тобто є можливість поспілкуватися з кожним із них.

Найближчим часом омбудсмени хочуть відзначити День доброти, роздаючи у «Прозорих офісах» смайлики з побажаннями, а на День прав дитини зібрати малюнки учнів молодших класів та розмістити їх в муніципальному транспорті. Будуть продовжуватися і «Правові дебати», де молодь обговорює найактуальніші проблеми своїх однолітків. Також вінницькі дитячі омбудсмени хочуть ініціювати у місті і підтримати ідею сербських школярів – відмовитися від трати великих коштів на святкування випусків у школах, а просто зробити парад випускників в буденному одязі. Зекономлені ж кошти віддати на лікування хворим дітям. Цю акцію омбудсмени назвали «Ціна життя». Вислухавши цю ідею, міський голова зауважив, що вона має бути обговорена самими учнями шкіл. І якщо майбутні випускники її підтримають – цей проект можна буде реалізовувати, однак в жодному разі не повинно бути примусовим.

«Хотілося б, щоб ви якомога масовіше входили у школи з вирішенням тих проблем, які є актуальними для сучасної молоді, - резюмував зустріч Володимир Гройсман. – Дитячі омбудсмени повинні бути посередниками між учнівськими колективами та вчителями. Ви відіграєте певну роль в житті міста, питань, які виникають, є багато, і тому цю роботу потрібно зробити системною». ​


Переглядів: 3039
Поширень: 0