22 липня Верховна Рада затвердила указ президента Про часткову мобілізацію на всій території України, крім Криму.

Мобілізація буде проведена протягом 45 днів з дня набрання указом чинності на території всіх регіонів України, окрім Криму.

Заклик військовозобов\'язаних, резервістів і поставка транспортних засобів для забезпечення потреб ЗС України, Нацгвардії, СБУ, Держприкордонслужби та інших військових формувань України буде здійснюватися в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Призиватися будуть офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей у віці до 45 років, рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей у віці до 40 років.

Не потрапляють під заклик чоловіки, визнані непридатними для несення служби за станом здоров\'я, чоловіки, на утриманні яких перебувають п\'ятеро і більше дітей, а також народні депутати.

Як пояснив НВ військовий експерт Центру Разумкова Олексій Мельник, число тих, хто потрапить під мобілізацію, залежатиме від розвитку ситуації на сході. Імовірно, мова йде про 50 тис. осіб.

Призовників розподілять по частинах, згідно спеціальностями, де вони повинні будуть відновити загублені навички.

У Міноборони повідомили, що більш точні дані будуть озвучені відомством сьогодні-завтра.

В Україні існує наступна система хвиль мобілізації:

  • Під час першої хвилі мобілізації підлягають добровольці - це рядові до 45 років, офіцери та сержанти запасу затребуваних військових спеціальностей (зв\'язківці, ракетники, артилеристи, розвідники) - до 45 років; рядові запасу з досвідом армійської служби - до 40 років.
     
  • Під час другої хвилі призиваються офіцери та сержанти запасу всіх військових спеціальностей - до 45 років; рядовий склад в запасі всіх військових спеціальностей - до 40 років; вищий офіцерський склад всіх військових спеціальностей - до 60 років.
     
  • Під час третьої хвилі (вона оголошується як правило в разі початку військових дій) мобілізуються призовники, жінки-військовозобов\'язані (польові лікарі та техспеціалісти), а також ті, хто не проходив військову службу, але не має "білого квитка".
     
  • Під час "четвертої хвилі", яка оголошується, коли війна вже в розпалі, на фронт призиваються всі, хто може тримати в руках зброю і підносити патрони.



Переглядів: 18799
Поширень: 0