У зимовий період, коли люди активно користуються газовими опалювальними приладами, зростає ймовірність отруєння чадним газом. Одна з основних причин отруєнь - порушення тяги у димоходах. Сильний вітер і обмороження оголовків димоходу можуть призвести до відсутності або виникнення зворотної тяги в димоході. Не вмикайте газові прилади при відсутності тяги! Це дуже небезпечно, тому може призвести до отруєння чадним газом.

Перед використанням газових приладів необхідно обов’язково перевіряти наявність тяги. Відсутність тяги свідчить про засмічений димохід. У такому випадку необхідно припинити користування газовими приладами і звернутись до спеціалізованої організації, що прочищає димові та вентиляційні канали (обов’язково повинна мати відповідну ліцензію та дозвіл територіального управління Держгірпромнагляду у Вінницькій області).

«Додатковим фактором ризику отруєння чадним газом є використання газових плит для обігріву приміщень, - зазначає перший заступник Голови Правління – головний інженер Петро Шкварко.При цьому споживачі для економії тепла щільно зачиняють вікна і унеможливлюють доступ повітря, необхідного для його циркуляції. А це різко суперечить правилам безпеки».

 ПАТ «Вінницягаз» нагадує прості правила безпеки при користуванні газовими приладами

Для запобігання утворення чадного газу рекомендуємо запам’ятати 5 простих правил:

  1. Своєчасно регулювати газові пальники – полум’я повинно бути синього або фіолетового кольору. Жовте полум’я – це ознака неповного згорання газу, тому необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник.
  2. Використовувати газові прилади тільки при наявності тяги в димоходах та виконанні щорічної прочистки димових та вентиляційних каналів.
  3. Вмикати газові прилади при відчиненій кватирці або встановленому на провітрювання вікні.
  4. Експлуатувати газові прилади тільки зі справною автоматикою безпеки.
  5. Не користуватися газовими приладами при сильних поривах вітру, тому що може утворитись зворотна тяга.

Про симптоми отруєння чадним газом і першу допомогу постраждалим читайте у публікації: Чадний газ - тихий убивця.



Переглядів: 4630
Поширень: 0