Це означає, що, якщо, наприклад, ресторан має лише одне приміщення, у ньому має бути заборонено куріння взагалі, бо дим так чи інакше буде розповсюджуватися по всьому приміщенню.

«Крім цього, раніше за куріння в громадських місцях, зокрема в місцях харчування, мали штрафувати фізичних осіб – відвідувачів, і в житті ці правила майже не працювали, то тепер відповідальність покладається також і на юридичну особу – сам заклад», – говорить завідувач відділу контролю над тютюном Українського інституту стратегічних досліджень МОЗ України Костянтин Красовський.

Тепер відвідувач, права якого не дихати димом у закладі харчування були порушені, має право звернутися до представництва Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, яке в такому разі може накласти на власника або орендаря закладів харчування штраф розміром від 1 тис. до 10 тис. грн.

«На першому етапі ми маємо донести ці нові положення Закону до власників закладів та закликати їх вчасно звільнити від тютюнового диму від 50% до 100% своєї площі, щоб не наражатися на штрафи. На другому етапі громадські організації проведуть низку зустрічей із представниками Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики, на яких покладено функцію контролю за виконанням цієї норми закону, щоб розробити дієві механізми контролю», – говорить координатор Оргкомітету Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну» Наталя Торопова.

Крім цього, Закон підвищує розмір штрафів для фізичних осіб за куріння у заборонених місцях: до 51-170 гривень за перше порушення і 170-340 гривень – за повторне. Закон вступив в дію 11 липня 2009 року.

Координатор прес-центру Коаліції громадських організацій
«За вільну від тютюнового диму Україну»


Переглядів: 3699
Поширень: 0