Однак є певна різниця між кількістю повідомлень, що розіслала Центральна виборча комісія, та кількістю осіб, зареєстрованих у Державному реєстрі виборців. Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради у Ленінському районі м. Вінниці Анатолій Синявський розповідає, що тільки по Ленінському району ця різниця складає майже тисячу осіб. В цю тисячу увійшли громадяни, які виписались та не встигли зареєструватися за іншим місцем проживання, а також померлі особи, інформація про яких розпорядником Реєстру не була вчасно видалена. Наразі до відділів ведення Державного реєстру виборців міста надходять відповіді з окремих гуртожитків про те, що люди з них уже вибули. Непроста ситуація і з померлими громадянами. Іноді міліція надає дані, що людина померла, а РАЦС з різних об’єктивних причин цього підтвердити не може. Ця ситуація стосується випадків, коли людина одинока, померла у іншій області, або ж у іншій країні. «Ми не можемо виключити людину з реєстру виборців, якщо немає підтверджуючих документів про смерть, - розповідає Анатолій Синявський. – Однак, це поодинокі випадки».

Від вінничан надходять повідомлення про те, що листоноші «Укрпошти» не розкладають повідомлення по поштових скриньках, натомість часто вкладають повідомлення у одну з скриньок на мешканців всього під’їзду. Анатолій Синявський запевняє, що це є грубим порушенням, адже Центральна виборча комісія проплатила «Укрпошті» кошти за цю послугу. Тому при виявленні такого порушення необхідно зателефонувати на поштове відділення та попередити керівництво про недбальство.

Тим вінничанам, які не отримали повідомлення, – необхідно звернутися до відділу ведення Державного реєстру виборців та уточнити, чи є він у базі Реєстру виборців. При собі необхідно мати паспорт. Якщо ж дані особи відсутні – потрібно написати заяву щодо внесення її до реєстру. Але перед тим працівник відділу перевіряє по всеукраїнській базі, чи не зареєстрований громадянин у іншій області чи місті. Необхідно звернутися і до відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання в разі виявлення неточностей у повідомленні. Анатолій Синявський зазначає, якщо всі дані вірні, – до відділу йти не потрібно, адже утворюються черги. Якщо ж ви виявили неточності – до свого відділу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання можна ще звернутися протягом вересня та жовтня.

Буває й таке, що людина винаймає помешкання у Вінниці, а прописана у іншому населеному пункті. Однак вона бажає голосувати на виборчій дільниці за місцем проживання. Для цього необхідно звернутися з паспортом до відділу ведення Державного реєстру виборців та написати мотивовану заяву, після чого особі надається виборча адреса.

Виборець, який самостійно не може пересуватися, може письмово уповноважити на звернення до відділу Реєстру із заявою іншу особу. До заяви додаються документи про особу (належно засвідчені копії).

Телефони для довідок відділів ведення Державного реєстру виборців: 59-53-25 – Староміський район; 59-53-27 – Ленінський район; 59-53-29 – Замостянський район.


Переглядів: 2823
Поширень: 0