3 вересня відбувся брифінг, організований оперативно-рятувальною службою Вінниччини та Управінням екології у Вінницькій області стосовно задимлення, яке спостерігається в обласному центрі та навколо нього. Працівникам засобів масової інформації було повідомлено, що задимленість спричинено спалюванням сміття, сухої трави, очерету, бур’янів та пожнивних залишків на присадибних ділянках і полях сільськогосподарських підприємств в сусідніх із Вінницею районах. Крім того, на даний час відбувається горіння торфу у Калинівському районі на незначній площі (залишилося ліквідувати 0,1 га ).

Головуючий на зустрічі із журналістами начальник ГУДСНС у Вінницькій області Руслан Шевчук зазначив , що ситуація контрольована, приводу для паніки немає, адже задимлення є тимчасовим та не становить будь-якої загрози для життя та здоров’я людей.

брифінг, організований оперативно-рятувальною службою Вінниччини та Управінням екології у Вінницькій області

З метою попередження отруєння людей продуктами горіння, загострення серцево-судинних, легеневих та інших хронічних захворювань, хвороб шкіри та алергічних проявів, попередження загострення хронічних захворювань слід приділяти особливу увагу профілактичним заходам, які обмежують надходження в організм шкідливих речовин, зокрема:

  1. Намагатися обмежити перебування на відкритому повітрі, уникати тривалого перебування на відкритому повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.
     
  2. Слід тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її змінювати.
     
  3. По можливості використовувати у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.
     
  4. Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.
     
  5. При посиленні запаху диму рекомендується надягати захисні маски, які слід зволожувати, а віконні та дверні прорізи ізолювати вологою тканиною.
     
  6. Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
     
  7. У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.
     
  8. Продукти із власних городів мешканцям в зоні впливу пожежі перед вживанням необхідно обов’язково ретельно мити, а у разі підозри щодо їх доброякісності (сліди нальоту, сажі тощо) направляти продукцію для дослідження до територіальних органів Держсанепідслужби.
     
  9. Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення – за першої можливості прийняти душ.
     
  10. Обмежити контакт дітей з піском та ґрунтом на ігрових майданчиках у населених пунктах, розташованих в зоні впливу пожежі.

Фахівцями ДУ «Вінницький обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» проводяться лабораторні дослідження атмосферного повітря на вміст шкідливих речовин, про результати яких буде повідомлено додатково.



Переглядів: 5392
Поширень: 0