Медичні працівники констатують, що напруга, яка спостерігалась протягом вихідних, спадає. Начальник управління охорони здоров\'я міської ради Тамара Васильчук каже, що в такому режимі, як за останні дві доби, вінницькі лікарі працюють щороку, в період спалахів сезонної захворюваності. Але разом з тим, у місті запроваджено низку запобіжних заходів, аби зупинити можливе поширення вірусу.

На п\'яти підприємствах міста з 2 листопада розпочали пошив марлевих пов\'язок. Запас марлі становить 62 тисячі погонних метрів. «До кінця тижня ми будемо мати 160-180 тис. марлевих пов\'язок для забезпечення ними працівників підприємств, установ та організацій міста. За кілька днів вирішиться і питання надходження масок до аптечної мережі» - зауважує міський голова Володимир Гройсман. 2 листопада до мерії надійшло заявки від вже більше 50 організацій та установ на отримання масок. Вони будуть задовольнятись щоденно. Сьогодні на черговому засіданні міського протиепідемілогічного штабу було прийнято рішення першу партію марлевих пов\'язок передати медичним працівникам.

Володимир Гройсман також підкреслив, що усі заклади охорони здоров\'я мають необхідну кількість противірусних препаратів для лікування хворих. Окрім того, завдяки домовленостям із представниками фірм-постачальників ліків, досягнутим при сприянні Одеського міського голови Едуарда Гурвіца, у найближчі дні арсенал медичних препаратів лікарень Вінниці поповниться додатковою кількістю «Аміксина».

Для забезпечення дотримання рішень міського штабу щодо профілактичних заходів з вечора 2 листопада працівники міської СЕС спільно із співробітниками міліції розпочали перевірки вінницьких дискотек та нічних клубів, які у відповідності до ухваленого у мерії рішення, повинні були тимчасово припинити свою діяльність. За результатами 13 перевірок виявилось, що епідеміологи та міліціонери були єдиними гостями цих закладів.

Також із понеділка у місті щодня перевіряються підприємства, установи та організації на предмет введення масочного режиму. До цього переліку потрапили не лише підприємства, магазини, заклади громадського харчування та сфери послуг, але й громадський транспорт і навіть ЖЕКи. У мерії констатують, що із профілактичними заходами найкраще впорались підприємства харчової галузі. Окрім масочного режиму та звичайної дезінфекції тут обробляють спеціальними розчинами навіть дверні ручки. На великих підприємствах міста створені санітарні пости для обстеження стану здоров\'я працівників.

Першим забезпечило своїх робітників марлевими пов\'язками Вінницьке ТТУ. Іще минулої п\'ятниці тут розпочали пошив 4-шарових марлевих пов\'язок, і на ранок суботи, 31 жовтня, - кондуктори та водії трамваїв і тролейбусів виїхали за маршрутами у «всеозброєнні». Тепер трамвайно-тролейбусне управління допомагає із масками та дезінфікуючими засобами перевізникам, які працюють в режимі маршрутних таксі.

На залізничному вокзалі та автобусних станціях дезінфекція приміщень та вологе прибирання проводяться шість разів на добу. Посилені заходи з дезінфекції в усіх закладах громадського харчування та побуту. 3 листопада було перевірено 127 закладів торгівлі, громадського харчування та побуту. З\'ясувалось, що приблизно 70% їх співробітників дотримуються масочного режиму. Не знехтували цими запобіжними заходами працівники ринків продовольчої групи товарів. Усі вони працюють в масках.

Районними управліннями праці та соціального захисту населення прийнято рішення, що у випадку, коли приходить людина з явними ознаками захворювання, одразу викликати «швидку допомогу» і доправляти таких відвідувачів до лікарень.

За рахунок дільничних терапевтів та автотранспорту міських поліклінік створено додаткові бригади «швидкої допомоги», які у вечірній час (коли фіксується найбільша кількість викликів карет «швидкої») виїздять до хворих з симптомами ГРВІ та грипу.

Міський голова Володимир Гройсман також запропонував на основі досвіду цього року відпрацювати схему запобігання сезонних епідемій в майбутньому. Зокрема, карантин у школах міста буде і надалі вводитись на випередження, а не на піку епідемії.


Переглядів: 3060
Поширень: 0