В зимовий період традиційно спостерігається сплеск захворюваності на грип та ГРВІ. Офісні співробітники в зоні ризику, оскільки цілий день працюють в закритому приміщенні по декілька осіб в кабінеті. Піти на карантин усім відділом навряд чи вдасться. Однак зайнятися профілактикою та зміцнити імунітет може кожен. Експерти hh.ua пропонують згадати декілька простих правил, завдяки яким ви зведете ризик захворюваності до мінімуму.

  • Більше гуляйте на свіжому повітрі. Якщо від метро до офісу одна-дві тролейбусні зупинки, пройдіться пішки - в переповненому транспорті велика ймовірність підхопити вірус. По можливості обирайте маршрут через парк, подалі від автомагістралей і вихлопних газів. Обов'язково одягайтесь по погоді і не перемерзайте!
  • Частіше мийте руки. Більш за все бактерії та віруси передаються через брудні руки і побутові предмети. Якщо у вашому офісі не передбачені мило та паперові рушники, потурбуйтесь про це самі. Обов'язково мийте руки після вулиці та перед їжею. В крайньому випадку користуйтесь дезінфікуючими засобами. Крім того, старайтесь не торкатися обличчя руками.
  • Протирайте мишку, клавіатуру і телефон. Предмети, до яких часто доторкаються, - додаткове джерело бактерій. Запасіться серветками для оргтехніки та кожного дня протирайте поверхні на робочому столі.
  • Полощіть горло і промивайте ніс. Промивання дихальних шляхів допомагає позбутися накоплених вірусів. Для проведення процедур можна використовувати розчин морської солі. Це допоможе попередити захворювання.
  • Провітрюйте приміщення. Разом з колегами періодично залишайте кабінет на п'ять-десять хвилин. Прослідкуйте, щоб ніхто не залишався на робочому місці. Перебування на протязі підвищить ризик захворіти. А ось приємне спілкування за чашкою чаю з лимоном, навпаки, і настрій підніме, і імунітет зміцнить.
  • Дотримуйтесь правильного харчування та пийте більше води. Замініть ранкову каву на трав'яний або фруктовий чай. Принесіть на роботу баночку варення чи меду. Влаштуйте з колегами вечір чаювання або почніть ранок з фруктів. Діліться рецептами здорового харчування та пригощайте один одного корисними солодощами. Пийте більше води.
  • Уникайте колег, які хворіють, і не приходьте на роботу з симптомами грипу та застуди. Якщо хтось з ваших колег захворів, ненав'язливо запропонуйте йому піти на лікарняний. Так ви виявите турботу про співробітника і вбережете решту від грипу та ГРВІ. Якщо ж переконати колегу посидіти вдома не вдалось, постарайтеся з ним не контактувати. Крім того, не слід самому виходити на роботу хворим, щоб не заражати колег.
  • Відмініть планерки та наради. Не організовуйте зустрічі в переговорних за участі великої кількості людей. Година-дві у закритому приміщенні і переговорна стане розплідником інфекції. Замініть ранкові планерки онлайн-спілкуванням, а для обговорення важливих питань призначте відеоконференцію.
  • Уникайте стресових ситуацій. Як правило, початок року дуже інтенсивний та насичений. Нові замовлення, проекти, спілкування з клієнтами. Це все вимагає багато часу та сил. Стрес посилює схильність організму до простудних захворювань. Пам'ятайте, що робота була і буде, а здоров'я вам ніхто не поверне. Не нервуйте і намагайтеся зберігати спокій.
  • Приймайте душ в кінці робочого дня. Після роботи не зайвим буде прийняти теплу ванну або душ. Так ви змиєте весь пил, що накопичився за день, розслабитесь і зарядитесь позитивом на наступний день.
  • Не ігноруйте симптоми хвороби. При перших симптомах застуди або грипу негайно починайте лікування. Прийміть імуностимулюючий чи противірусний препарат. За необхідності зверніться до лікаря. І якщо потрібно – беріть лікарняний.

Важливо не лише самому дотримуватись правил, а й заохочувати колег. Виконуйте рекомендації всім офісом і будьте здорові!



Переглядів: 3002
Поширень: 0