У ніч з суботи 26 березня на неділю 27 березня українці знову переводитимуть стрілки годинників. Цього разу на годину вперед.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України" на території України 27 березня 2016 року о 3 (третій) годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 (одну) годину вперед», - йдеться в офіційному повідомленні Міністерства економічного розвитку України.

Стрілки годинника, що б’ють по здоров’ю. У неділю вінничани перейдуть на літній час

Стрілки годинників переводять, аби наблизити адміністративний час до сонячного. А ще вважається, що зайва година економить електроенергію. Втім думка ця неоднозначна.

«Особисто для мене перехід як на зимовий, так і літній час – це неабиякий стрес  для організму», - каже астролог Марія Левченко. «Ми знаходимося у другому часовому поясі, але живемо за часом третього пояса. Думаю, в цьому плані необхідно взяти приклад із Москви і не змінювати стрілки годинника. Вважаю, що ніякої економії це не приносить, з часових перемін лише незручності людям», - додає М.Левченко.

На те, аби перелаштувати біоритм і перестати куняти зранку, необхідно два-три тижні, каже вінничан Влад Флейса.

Стрілки годинника, що б’ють по здоров’ю. У неділю вінничани перейдуть на літній час«Українці звикли до постійності, і як каже прислів’я «Один переїзд – гірше, ніж дві пожежі». Тому проходить не один тиждень, аби перелаштуватись і бути бадьорим зранку. Так само ввечері, коли приходить час лягати спати, а організм ще не готовий, відповідно зранку знову сонний», - запевняє Влад.

Про негативні наслідки для здоров’я, який несе перехід на літній час не втомлюються говорити медики та психологи. Вони радять людям зранку не планувати важливих справ і уникати емоційних навантажень.

Стрілки годинника, що б’ють по здоров’ю. У неділю вінничани перейдуть на літній час «Такі зміни є стресовими для організму і потребують адаптації. Багатьом допомагає просто говорити про це з рідними та близькими, і пам’ятати, перепади настрою чи кволість обов’язково минуть, потрібен час. Незабаром літо, світловий день довший, стрес має швидко зникнути», - говорить кандидат психологічних наук Сергій Томчук.

Нагадаємо, два рази на рік годинники переводять у 100 країнах світу. Окрім Росії, Японії, Китаю, Індії, Білорусії, Грузії та Казахстану. Що ж до України, то Верховна Рада намагалась скасувати переведення часу, проте остаточно погодити це рішення депутати так і не спромоглись.



Переглядів: 4552
Поширень: 0