ВРЗ. Крихкі зуби, постійні переломи, проблеми зі шлунково-кишковим трактом - ваша дитина в зоні ризику захворювання

Ще 10-15 років тому така хвороба, як остеопороз, вважалася недитячим захворюванням. А якщо і траплялася, то мала вторинний характер. Досі остеопароз у дітей не виділяють як самостійну хворобу. Тим не менш, сьогодні медики все частіше констатують прикрий факт - зниження щільності кісткової маси спостерігається чи не в кожної третьої дитини при зниженій м"язовій масі, прискороненому рості, частих переломах. Крім того, дослідивши 1000 дітей віком 7-15 років, спеціалісти Наукового центру здоров"я дітей РАМН встановили: у 40% з них в тій чи іншій мірі щільнітсь кісткової тканини не відповідає віковим нормативам.

- Так, проблема болюча, - каже головий лікар дитячої обласної лікарні Тетяна Антонець. - Тим більше, якщо з"являється остеопороз, це та ситуація, коли вже вилікувати хворобу неможливо. Можна лише призупити процес і стабілізувати його. Якщо у дитини крихкі зуби, якщо трапляються переломи до року - це має стати першими дзвіночками для батьків. Якщо у дитини рахіт, а це є порушення фосфорно-кальцієвого обміну, батькам уже слід задуматись над тим, як засвоюється кальцій в організмі малечі.

На думку Тетяни Антонець, причин виникнення остеопарозу у дітей декілька. Це соціально-економічні умови, в яких народжуються діти. Стан вагітних жінок, які вже самі мають порушення фосфорно-кальцієвого обміну і відповідно не можуть передати дитині достатню кількість цих сбалансованих мікроелементів. Далі - умови, в яких розвиваються діти, характер харчування і спосіб життя. І зрозуміло екологічний вплив (а це не тільки радіація, а й гербіциди, пестициди, яких у нас на столі вдосталь, і навіть метеофактори).

- Це все впливає на те, що кальцій, який надходить в організм з харчуванням, до кінця не всмоктується і не осідає там, де він фактично має осідати, - продовжує Тетяна Іванівна. - Особливу увагу як педіатр раджу приділяти харчуванню дітей. І це не тільки мають бути продукти, які вміщують достатню кількість кальцію. Потрібно думати і про те, як ці продукти правильно поєднати з іншими. Тому що, наприклад, ми з одного боку даємо сир чи творог, який має достатньо високий вміст кальцію, м\'ясо, рибу... А з іншого дитина випиває велику кількість молока, яке сприяє вимиттю кальцію з крові через нирки. Ось такий парадокс. Тобто потрібно радитись з педіатрами з перших днів, коли мама вже дає докорми: як саме поєднувати продукти, щоб цей кальцій потрапляв в організм в достатній кількості. Кальцію багато не буває, і передозувати кальцій продуктами харчування неможливо.

І навіть якщо кальцій в організм потрапляє в достатній кількості, він ще має там засвоїтись. Тож здоровий шлунок і кишківник - обов\'язкові умови міцності кісток. Втім, каже Тетяна Антонець, надзвичайно велика кількість наших сучасних дітей мають проблеми зі шлунково-кишковим трактом (ці розлади на треому місці серед хвороб у дітей раннього та підлікового віку).

- Коли вже повідомили про остеопороз, батькам потрібно набратися терпіння і знати, що цей процес не виліковується одним курсом прийому якихось препаратів, - пояснює головний лікар. - Це цілий комплекс лікувальних заходів: і більш раціональне харчування, і додаткові препарати кальцію, і фізіотерапевтичні процедури. Тобто всі заходи, спрямовані на насичення організму кальцієм. І зрозуміло, паралельно проходить лікування шлунково-кишкового тракту, підтримка підшлункової залози і кішківника.

Остеопороз свого часу назвали мовчазною епідемією. Ця хвороба якщо виникає, то вражає кістки багатьох груп. Для дітей, які за літо можуть витягнутися у зрості на цілу голову, це особливо небезпечно. Викривлення, ушкодження кісток, патологічні переломи... Крім того, кальцій це не тільки кістки. Це функціонування усього біохіміного компексу організму.

Зняти побоювання чи навпаки спонукати до дії у боротьбі з цієї мовчазною епідемією могли б аналізи на вміст іонізованого кальцію. Свого часу, пригадує Тетяна Антонець, такі дослідження робити навіть районних лабораторіях. Сьогодні цим займаються мало, та й відповідну лабораторію ще потрібно знайти. Проблема з кадрами, фінансуванням, устаткуванням і т.д.

Завідуючий травмпунктом дитячої обласної лікарні Серій Антонець зазначає, що хоча остеопороз і класифікується як вторинний прояв, не варто забувати про першопричину хвороби та нехтувати елементарними правилами безпеки. Наразі, каже він, збільшилась кількість переломів внаслідок необережного поводження на дорозі та травм у школі. Крім того, у боротьбі з переломоми велику роль займає і профілактика. Приклад протсий: купили батьки ролики - потурбуйтесь про засоби захисту (шлем та щитки).

Минулого року у травмпункт обласної дитячої лікарні звернулося 7000 дітей, з них 4000 - з переломами.


Переглядів: 3982
Поширень: 0