Про це повідомила перший заступник Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Надія Насіковська.

За словами начальника Головного територіального управління юстицій у Вінницькій області Юрія Круголя, сьогодні закінчується процес передачі повноважень щодо державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та реєстрацію бізнесу. «Це один з етапів децентралізації влади, в рамках якої повноваження щодо державної реєстрації передаються на місця районним державним адміністраціям. Крім того, законодавством передбачено створення і діяльність виконавчих органів районних, міських та селищних рад».

Відсьогодні Прозорі офіси здійснюватимуть держреєстрацію речових прав на нерухомість та реєстрацію бізнесу

Надходження коштів до місцевих бюджетів від адміністративного збору матимуть ті установи, що на законодавчому рівні пройшли акредитацію. У Вінницькій області таких установ 4, зокрема, Вінницьке бюро технічної інвентаризації, Вінницьке обласне бюро технічної інвентаризації, Бершадське та Гайсинське бюро технічної інвентаризації: «Всі ці установи, на сьогоднішній день, мають право самостійно проводити державну реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень та реєстрації бізнесу, цей розподіл повноважень між різними органами призведе до зменшення черг та корупційних ризиків», - повідомив Юрій Круголь.

За словами Надії Насіковської, на Вінниччині працює 28 ЦНАПів, що відповідно до законодавства з 30 квітня здійснюватимуть державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та реєстрацію бізнесу.

Відсьогодні Прозорі офіси здійснюватимуть держреєстрацію речових прав на нерухомість та реєстрацію бізнесу

«На районних рівнях були створені відділи, що займаються питаннями державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та реєстрації бізнесу. Спеціалісти, що займатимуться реєстрацією, пройшли спеціальне навчання, в результаті якого отримали сертифікати та ключі доступу до реєстрів і готові здійснювати реєстраційні дії. Відповідно кошти йтимуть до місцевих або районних бюджетів, залежно від того, хто надаватиме данні послуги. Це і є прикладом децентралізації влади, адже передано не лише повноваження, а й фінансовий ресурс».



Переглядів: 3846
Поширень: 0