Директор Департаменту соціальної та молодіжної політики ОДА Наталя Заболотна і начальник відділу соціального обслуговування та інтеграції осіб з інвалідністю Майя Комісарчук ознайомили з основними аспектами соціальної підтримки людей з інвалідністю та поінформували про зміни в чинному законодавстві, які стосуються забезпечення засобами реабілітації осіб з інвалідністю, зокрема, - спецавтотранспортом (автомобілями) та передачі їх у приватну власність.

«Усі автомобілі, якими забезпечуються особи з інвалідністю через органи соцзахисту населення являються державною власністю та видаються лише в користування, - зазначила Наталя Заболотна.- Зміни в законодавстві суттєво розширили права як осіб з інвалідністю, так і членів їх сімей щодо отримання таких автомобілів у приватну власність».

За словами посадовця, протягом 2015 року внесені чисельні зміни до законодавства, зокрема до ст. 11-1 Закону України «Про гуманітарну допомогу», до ст. 38 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» та до п.16 і 41 Порядку забезпечення інвалідів автомобілями, затвердженого постановою КМУ від 19.07.2006 року №999, відповідно до яких автомобіль, що експлуатувався інвалідом більше 10 років може бути переданий йому у власність. Гуманітарні автомобілі передаються у власність за рішенням Мінсоцполітики, державні - за рішенням Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації.

Як оформити авто для осіб з інвалідністю у приватну власність?

Також за рішенням Мінсоцполітики автомобіль, який був визнаний гуманітарною допомогою, після смерті інваліда може бути переданий члену сім’ї померлого або спадкоємцю безкоштовно. Термін подачі документів після смерті інваліда, щодо переоформлення гуманітарного автомобіля на члена сім’ї, строком не обмежується. Майя Комісарчук повідомила, що станом на сьогодні вже 200 пакетів документів з Вінниччини направлено до Мінсоцполітики для винесення рішення про передачу автомобілів у приватну власність.

Вона також зазначила, що залишаються незмінними норми законодавства щодо переоформлення у власність члена сім’ї після смерті інваліда автомобіля, закупленого за кошти держбюджету, що експлуатувався менше 10 років. Законодавством встановлений шестимісячний строк на протязі якого має право член сім’ї, який був зареєстрований з інвалідом на момент смерті останнього за однією адресою, сплатити залишкову вартість автомобіля та отримати його у власність.

Також 13.01.2016 року внесені зміни також до Порядку взаємодії центральних і місцевих органів виконавчої влади та Національного банку щодо реалізації Закону України «Про гуманітарну допомогу», затвердженого постановою КМУ від 25.03.2013 р №241 відповідно до якого обласним державним адміністраціям передані повноваження щодо визнання гуманітарною допомогою автомобілів, які надходять з-за кордону для інвалідів що перебувають на черзі в органах соцзахисту населення та вантажів вагою до 3-х тон. Розпорядженням голови облдержадміністрації від 22.04.2016 року №265 створена робоча група, яка розпочинає свою роботу.

Для довідки:

Для переоформлення у власність автомобіля який в користуванні інваліда знаходиться більше 10 років необхідно через районне, міське управління праці та соцзахисту населення подати наступні документи до Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації:

  1. Заява від інваліда.
  2. Копія паспорта, ідентифікаційного коду інваліда.
  3. Копія техпаспорта автомобіля.
  4. Копія довідки МСЕК про групу інвалідності.
  5. Супровідний лист районного (міського) управління .

Усі документи завіряються в районному, міському управлінні праці та соцзахисту населення.

Документи по гуманітарним автомобілям подаються в двох екземплярах.

Для переоформлення гуманітарного автомобіля у власніть члена сім’ї померлого інваліда необхідно через районне, міське управління праці та соцзахисту населення подати наступні документи до Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації:

  1. Заява від члена сім’ї.
  2. Копія паспорта, ідентифікаційного коду члена сім’ї.
  3. Копія техпаспорта автомобіля.
  4. Копія свідоцтва про смерть інваліда.
  5. Довідка про спільне проживання члена сім’ї за однією адресою з інвалідом на момент смерті інваліда.
  6. Підтвердження родинних зв’язків (копії свідоцтв про народження та ін.)
  7. В разі наявності інших спадкоємців, які мають право на отримання спадщини від померлого інваліда слід надати заяви щодо відмови на користь члена сім’ї, якому передається транспортний засіб.
  8. Супровідний лист районного управління.

Усі документи подаються в двох екземплярах та завіряються в районному, міському управлінні праці. 



Переглядів: 13441
Поширень: 0