Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує фізичним особам - платникам єдиного податку другої і третьої груп про те, що у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1,0 млн. гривень застосування реєстратора розрахункових операцій (далі - РРО) є обов'язковим.

Згідно із статтею 292 Податкового кодексу України доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням доходу понад 1,0 млн. гривень, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Звертаємо увагу, що відповідно до пункту 1 статті 17 Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" у разі встановлення протягом календарного року, в ході проведення перевірки, факту непроведення розрахункових операцій  через РРО з фіскальним режимом роботи, до суб'єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

  • вчинене вперше - 1 гривня;
  • за кожне наступне вчинене порушення - 100 відсотків вартості проданих товарів чи послуг.

Крім того, у разі сплати штрафних санкцій за непроведення розрахункових операцій через РРО, залишення платника єдиного податку другої і третьої груп на спрощеній системі оподаткування чинним законодавством не передбачено.



Переглядів: 2535
Поширень: 0