У 2004 році після першого туру виборів було заявлено, що з допомогою недосконалих списків відбувалась фальсифікація результатів голосування. Тоді розпочалась робота по приведенню їх у відповідність. І вже у цьогорічних виборах Президента України у Вінниці вперше використовувались списки, складені органами Державного реєстру виборців.

Втім проблем знову таки вистачало. Їх було б менше, якби городяни відповідальніше ставились до цього процесу і завчасно перевіряли наявність свого прізвища у загальному переліку виборців. За таких умов у день виборів мали б змогу проголосувати більше вінничан. Члени дільничних комісій мали право вносити у списки прізвища лише тих громадян, які приносили відповідне рішення суду.

Усі уточнення, які фіксувались 17 січня, могли б бути враховані, в разі передання відповідних документів окружними виборчими комісіями до відділів Реєстру. Останніми опрацьовані постанови судів з питання включення виборців до списків у день голосування 17 січня, а також заяви виборців, які звернулися до відділів Реєстру. Крім того до Реєстру виборців, за сприяння ВНТУ, було включено значну кількість студентів, які до того були відсутні в ньому.

Начальник відділу ведення Державного реєстру виборців міської ради у Ленінському районі Анатолій Синявський повідомив, що у вінничан є ще вівторок, 26 січня, для звернення до відділів Реєстру щодо внесення до загального переліку виборців. 27 січня Центральна виборча комісія формує списки виборців для повторного голосування на виборах Президента України 7 лютого 2010 року.

Особлива проблема залишилася із молодими людьми, яким виповнилось 18 років. Їх практично не було у списках. Особливо це було помітно на дільницях, які розташовані у вищих навчальних закладах.

Вінничани, які хочуть мати можливість безперешкодного використання своїх громадянських прав, вже сьогодні мають дбати про забезпечення власного волевиявлення. Попереду вибори місцевих рівнів, тому не варто чекати, поки члени комісії самі прийдуть до оселі. У їх повноваження це не входить. Відтак потрібно самому проявити активність і прослідкувати за наявністю свого прізвища у загальному списку виборців.


Переглядів: 2854
Поширень: 0