Перед початком опалювального сезону активісти Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційну зустріч на тему «Готуємось до опалювального сезону. Як бути енергоефективним?». Захід відбувся 7 вересня спеціально для працівників Асоціації органів самоорганізації населення м. Вінниці у приміщенні Вінницької міської ради.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька закликала впроваджувати енергоефективні заходи в житлових будинках, адже багатоповерхівки споживають втричі більше ресурсів, аніж підприємства.

Вінничанам розповіли, як підготуватись до опалювального сезону

«Чимало будинків побудовані в 80-х роках минулого століття і не відповідають діючим стандартам, що призводить до постійних тепловтрат через дах, стіни, підвал. Також температура у приміщеннях зменшується через старі вікна та двері у місцях загального користування. Першим кроком на шляху до комфортного рівня життя повинен бути енергоаудит будівлі. Завдяки цьому ви з’ясуєте слабкі сторони помешкання. Другий етап – встановлення лічильників для обліку витрат тепла, води та електроенергії», – запевнила експерт.

Активістка ОПОРИ навела декілька яскравих прикладів того, як старенькі багатоповерхівки успішно зробили енергоефективними. Зокрема, волинське ОСББ «Явір», також відоме як «будинок-вишиванка», де співвласникам вдалось скоротити витрати на опалення у 2,2 рази.

«Якщо мешканці хочуть почати заощаджувати вже сьогодні, варто ввести у вжиток прості поради з економії: не розміщуйте холодильник біля газової плити або опалювальних приладів, не лишайте техніку увімкнену в розетку, адже вона споживає таку ж кількість енергії, як і під час повноцінної роботи. Якщо використовувати пральну машину в неправильному режимі, витрати енергії збільшуються на 30 %. Замість ванни значно економніше приймати душ. Таким чином тільки за тиждень ви зекономите 400 л води. Вимикайте воду, поки чистите зуби, а краще набирайте її у стакан», – поділилася секретами ощадливого побуту Аліна Брезіцька.

Крім того, громадян ознайомили із загальнодержавною програмою з енергоефективності, так званими «теплими кредитами», та розповіли, як найвигідніше скористатись ними. Наостанок присутні отримали корисні матеріали, підготовлені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».



Переглядів: 3006
Поширень: 0