Наказом від 28.09.2016 року №849, зареєстрованим Міністерством юстиції  28.10.2016 року, Міністерство фінансів України внесло зміни до  Порядку оформлення та подання скарг платниками податків та їх розгляду контролюючими органами.

Відповідно до нововведень Порядок подання скарг стає більш прозорим та відкритим. Зокрема, до внесення змін скарги платників податків розглядались лише у закритому засіданні, натомість відтепер у платників податків з’явилося право здійснювати розгляд скарги у відкритому засіданні. Це передбачає, що тепер платник податків має право:

  • запрошувати на розгляд своєї скарги представників Міністерства фінансів України, представників Державної регуляторної служби України, представника Ради бізнес – омбудсмена та представників засобів масової інформації, позиція яких має обов’язково бути врахована при розгляді скарги та висвітлена в рішенні, яке за результатами розгляду надсилається платнику податків;
  • здійснювати технічну фіксацію засідання за допомогою фото-, кінозйомки, відео-, звукозапису, що в подальшому слугуватиме додатковими доказами.

Порядок також передбачає, що податковий орган, що приймав оскаржуване рішення, зобов’язаний направити до Головного управління ДФС у області всі документи, що стосуються розгляду матеріалів скарги. Це позбавить платника податків необхідності шукати матеріали своєї справи по різним інстанціям Державної фіскальної служби.

Якщо платник податків виявив бажання здійснити розгляд скарги у відкритому засіданні, разом зі скаргою йому необхідно подати клопотання, де він обов’язково має вказати перелік осіб, які повинні бути присутні на розгляді матеріалів скарги та надати свою згоду контролюючим органам на розголошення відомостей про такого платника, що становлять конфіденційну інформацію. Дане клопотання розглядається контролюючим органом протягом 10 робочих днів з моменту його отримання. Про результати його розгляду платнику надсилається повідомлення не пізніше 5 робочих днів до дати розгляду матеріалів скарги. Контролюючий орган не має права відмовити в розгляді скарги у відкритому засіданні, крім випадків, коли  в матеріалах справи наявні відомості, що містять державну таємницю.

З початку 2016 року до Головного управління ДФС у Вінницькій області надійшло 109 первинних скарг платників податків, за результатами розгляду яких 27 податкових повідомлень - рішень було скасовано в повному обсязі на загальну суму 575,1 тис. грн., 9 податкових повідомлень - рішень було скасовано частково на загальну суму 10233 тис. грн. та 120 податкових повідомлень-рішень залишено без змін.



Переглядів: 2607
Поширень: 0