Головне управління ДФС у Вінницькій області нагадує, що відповідно до статті 52 Податкового кодексу України за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно індивідуальні податкові консультації (далі – ІПК)  з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи ДФС.

Нагадаємо, що ІПК за вибором платника податків надається в усній або письмовій формі.

На запит в усній формі відповідають контролюючі органи та державні податкові інспекції. А на письмове звернення - контролюючі органи в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, областях, міжрегіональні територіальні органи та ДФС України.

Звертаємо увагу, що звернення платників податків на отримання ІПК в письмовій формі повинно містити:

  • найменування для юридичної особи або прізвище, ім’я, по батькові для фізичної особи, податкову адресу, а також номер засобу зв’язку та адресу електронної пошти, якщо такі наявні;
  • код згідно з ЄДРПОУ (для юридичних осіб) або реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) або серію та номер паспорта ( у разі наявності в паспорті відмітки про відмову від номеру);
  • зазначення, в чому полягає практична необхідність отримання податкової консультації;
  • підпис платника податків;
  • дату підписання звернення.

На звернення платника податків, що не відповідає зазначеним вимогам, податкова консультація не надається, а надсилається відповідь у порядку та строки, передбачені Законом України «Про звернення громадян».

Щодо строку надання ІПК, він становить 25 календарних днів з можливістю продовження такого строку, але не більш ніж на 10 календарних днів з обов’язковим повідомленням про це платника податків.

Окрім того повідомляємо, що відтепер ІПК, надана в письмовій формі, підлягає реєстрації в єдиній базі індивідуальних податкових консультацій та розміщенню на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику, без зазначення найменування (прізвища, ім’я, по батькові) платника податків, коду згідно з ЄДРПОУ (реєстраційного номера облікової картки) та його податкової адреси.

Єдиний реєстр індивідуальних податкових консультацій розміщено на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України за посиланням. Доступ до зазначених даних єдиної бази та офіційного веб-сайту є безоплатним та вільним.

Додамо, що ІПК, не внесена до Єдиної бази консультацій, не звільняє платника податків від відповідальності (фінансові, штрафні санкції та/або пеня п. 53.1 ст. 53 Податкового кодексу).

Окремо зазначимо, що кожен бажаючий має можливість здійснити пошук та роздруківку ІПК в Єдиному реєстрі консультацій за наступними реквізитами:

  • реєстраційний номер ІПК;
  • дата реєстрації ІПК;
  • ключові слова (наприклад, податок на прибуток підприємств, податок на додану вартість тощо);
  • орган, що надав консультацію;
  • статус документу (діючі ІПК, анульовані ІПК).

Разом з тим, нагадаємо, що ІПК має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.



Переглядів: 2453
Поширень: 0