Урядовий законопроект щодо пенсійної реформи, ухвалений Верховною Радою в першому читанні, очікує на розгляд парламентом. В разі його прийняття у вересні, реформа стартує з 1 жовтня. До ключових новацій, яких варто очікувати з 1 жовтня, належать: осучаснення пенсій та ліквідація дискримінації громадян за роком виходу на пенсію; встановлення справедливих і однакових для всіх умов виходу на пенсію; збільшення мінімальної пенсії до 1 373 грн.; скасування 15%-го зниження пенсій працюючим пенсіонерам; ліквідація дефіциту Пенсійного фонду.

Реформа стосуватиметься не лише нинішніх пенсіонерів, 9 мільйонів з яких отримають вже з 1 жовтня збільшені пенсії, але й працюючих, кожен з яких розраховує мати гідну пенсію після припинення трудової діяльності.

Ми публікуватимемо інформаційні матеріали, в яких будуть відповіді на запитання щодо реформи, які найбільше турбують  громадян.

Чи буде підвищено пенсійний вік?

Не підвищувати пенсійний вік – це принципова позиція уряду. Проте для забезпечення збалансованості Пенсійного фонду збільшуються вимоги до страхового стажу.  Мінімальний стаж для призначення пенсій з 2018 року встановлюється 25 років і він буде поступово збільшуватись до 35 років.

Навіть за найпростішими підрахунками, якщо людина має мінімальну зарплату 3200 грн. і сплачує єдиний внесок впродовж 35 років, то вона заробляє на мінімальну пенсію, яка сьогодні складає 1 312 грн. І зможе отримувати цю пенсію впродовж 18 років (середня кількість років, впродовж яких українці отримують пенсію). Таким чином забезпечується баланс Пенсійного фонду. Якщо ж людина працюватиме меншу кількість років, наприклад, 15, вона сплатить менше до Пенсійного фонду, але отримуватиме потім пенсію 18 років, хоча виплати за 3 роки вона не заробила, їх доведеться дотувати. При такому підході розраховувати на збалансованість Пенсійного фонду не доводиться.

Пенсійний вік залишається незмінним - людина, яка працювала і заробила на пенсію, вийде на заслужений відпочинок у 60 років. Але ті, хто не відпрацювали необхідний період, отримуватимуть пенсію в більш пізньому віці. В той же час мінімальний стаж в 15 років, який дає право на призначення пенсії, залишається, але при більш пізньому віці виходу на пенсію.  



Переглядів: 3290
Поширень: 0