19 жовтня Верховна Рада України підтримала підготовлені Кабінетом Міністрів України рішення, які започатковують медичну реформу в Україні, передусім в частині фінансування галузі та надання державних гарантій надання медичних послуг та лікарських засобів. Так, за ухвалення урядового законопроекту №6327 «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів», який розглядався в сесійній залі протягом трьох днів, в цілому проголосували 240 народних депутатів.

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, який перебував у залі Парламенту під час голосування, подякував парламентарям за ухвалення «історичного» для України рішення. «Наше завдання зробити медичну систему якісною... І сьогодні ми починаємо велику працю: зміну системи медицини в інтересах громадян», - сказав Глава Уряду.

Парламентарі також підтримали за основу технічні зміни до Бюджетного кодексу, які дозволять запровадити ухвалені ініціативи. Коментуючи рішення, в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун відзначала, що йдеться, передусім, про запровадження принципу «гроші йдуть за пацієнтом» з перехідним періодом до 2020 року, а також фіксацію ролі державного та місцевих бюджетів у системі охорони здоров'я. Таким чином, буде започаткована конкуренція за пацієнтів, підвищиться якість послуг в медичних закладах. Це також дозволить відійти від ручного керування фінансами і запровадити гідну оплату праці лікарів.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на своїй офіційній сторінці у мережі Фейсбук подякував депутатам, які підтримали реформу. "Ми починаємо зміни в інтересах українських громадян та українських лікарів! - написав Прем'єр. - Медицина буде якісною та доступною кожному! 240 «ЗА»! Дякую всім народним депутатам, хто підтримав #МедРеформу".

Що змінить медична реформа?

"Впровадження передбачає низку поступових кроків, і один з найважливіших стосується первинної ланки лікарів та стартує вже з січня 2018 року. Відтепер держава платитиме закладам охорони здоров'я не за стіни чи ліжка, а за реальні послуги, надані пацієнтам. Завдяки цьому - використання державних коштів стане ефективнішим, а послуги для пацієнтів ставатимуть більш якісними та доступними", - написав Володимир Гройсман.

Медична реформа, сприятиме ефективному використанню бюджетних коштів, спрямованих на медицину. У 2017 році розмір медичної субвенції з держбюджету складає 55,5 млрд.грн., або 2,1% ВВП. Третина цих коштів фактично втрачається - через утримання непотрібних приміщень, неефективне використання, корупцію. Зараз замість того, аби оплачувати медичні послуги для людей, держава «спалює» ці гроші, утримуючи площі медзакладів, сплановані за нормативами 1970-х років. Впровадження реформи передбачає, що держава припинить виділяти гроші лікарням тільки за те, що вони існують. Кошти платників податків будуть надаватись за лікування людей, які до цих лікарень звертаються. В проекті бюджету-2018 уряд заклав рекордну суму на фінансування сфери охорони здоров’я - 113,9 млрд.грн. і проведення реформи дозволить використовувати бюджетні кошти максимально ефективно.

Також, як відмічає заступник голови – директор департаменту освіти та науки Вінницької облдержадміністрації Ігор Івасюк, медична реформа передбачає чіткий перелік медпослуг, які оплачуватиме держава. «Запроваджується програма медичних гарантій, буде визначено перелік медичних послуг, які на 100% оплачує держава. Перелік щороку визначатиметься Кабінетом Міністрів. Ці послуги та ліки громадяни дійсно отримають безкоштовно» - відмічає Ігор Івасюк.

Що змінить медична реформа?

Гарантовано безкоштовною буде:

  • екстрена допомога (невідкладна допомога - термінові операції, в тому числі гострий серцевий напад, інсульт, апендицит, переломи);
  • первинна допомога (допомога лікарів первинної ланки – педіатрів, терапевтів, сімейних лікарів, що працюють в поліклініках, амбулаторіях, мають приватну практику)
  • паліативна допомога (допомога пацієнтам, що мають смертельні захворювання, щоб полегшити їх страждання, перш за все надання адекватного знеболювання)
  • медична допомога дітям до 16 років
  • медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами

Обсяг коштів на програму медичних гарантій буде закладатись в розмірі не менше 5% ВВП.

До гарантованого пакету послуг не входять естетична медицина, ліки недоведеної ефективності. Також необхідно буде повністю оплачувати вартість звернень до лікарень без направлення лікаря, крім екстреної допомоги.



Переглядів: 4651
Поширень: 0