На минулому тижні виконком міської ради прийняв рішення про надання муніципальної пільги на житлово-комунальні послуги та з вивезення твердих побутових відходів старшим по будинках. Таким чином планується заохочувати вінничан, які взяли на себе функції посередників між мешканцями багатоповерхівок та ЖЕПами (житлово-експлуатаційними підприємствами) у всіх питаннях, які пов\'язані з обслуговуванням та експлуатацією будинковолодінь.

Старші по будинках обираються самими мешканцями на загальних зборах, які є чинними, якщо на зібранні присутні представники (власники) не менше 51 відсотку квартир. Рішення загальних зборів приймаються більшістю голосів присутніх. Протокол про обрання старшого по будинку з підписами мешканців передається до ЖЕПу. Протягом трьох днів житлово-експлуатаційне підприємство звертається до управління житлового господарства міської ради для оформлення та видачі посвідчення старшому по будинку.

Раз на рік старший по будинку має звітувати про роботу перед своїми сусідами. У його повноваження входить контролювати якість та строки виконання різних робіт працівниками житлово-експлуатаційного підприємства; брати участь у формуванні графіків поточного ремонту, обслуговування димовентеляційних каналів та очищення місць загального користування; у разі звернення мешканців будинку інформувати їх про виконані роботи ЖЕПами, їх якість та вартість.

Окрім цього, саме старший по будинку має ініціювати загальні збори мешканців у разі виникнення проблемних питань та запрошувати на них представників житлово-експлуатаційних підприємств. Також він має повноваження сприяти мешканцям у розгляді їх звернень керівництвом ЖЕПу.

«Старший по будинку - це та людина, яка має знати реальний стан речей, усі проблеми та побажання мешканців та контролювати їх вирішення з боку житлово-експлуатаційних підприємств, - розповідає начальник управління житлового господарства міської ради Сергій Кушнір. - Ми сподіваємось, що муніципальна пільга на житлово-комунальні послуги буде стимулом для старших по будинках якісно та активно виконувати свої обов\'язки, що буде сприяти підвищенню якості надання послуг ЖЕПами».


Переглядів: 7768
Поширень: 0