На даний час на території області збільшилась кількість шахрайств, які скоюють особи циганської зовнішності. Під виглядом «зняття порчі», «відведення біди», яка начебто загрожує людині, та «зцілення» хворих родичів, жінки циганської зовнішності заволодівають грошима та золотими прикрасами своїх жертв. Також на території області почастішали випадки скоєння шахрайських дій за допомогою мобільних телефонів. Про це повідомив на прес-конференції начальник карного розшуку УМВС України у Вінницькій області Олександр Глянько.

Останні півроку вінничани все більше стають жертвами телефонних шахраїв. Зловмисники діють за наступною схемою. Переважно в нічний час телефонують до своєї жертви та повідомляють, що у когось з її рідних людей виникли проблеми з правоохоронними органами і на даний час ця людина знаходиться у відділі міліції. Для того, щоб владнати питання з правоохоронцями та звільнити людину з відділу міліції необхідні гроші. Шахраї називають необхідну суму та мобільний номер телефону, на який їх жертва негайно має перерахувати гроші. Приголомшена такою новиною, людина замість того, щоб зателефонувати до родича, який потребує допомоги, мчить до найближчого терміналу iBox, які розташовані на вулицях та майже в усіх магазинах міста, і переказує необхідну суму грошей. Як тільки гроші з’являються на мобільному рахунку, зловмисники позбуваються і sim-картки, і телефону з якого телефонували. При цьому шахрай може знаходитись у будь-якій точці країни.

За словами Олександра Глянька, зі 100 людей 15 стають жертвами саме такого способу шахрайства. Днями жертвою такого способу шахрайства став чоловік, до якого подзвонив невідомий та сказав, що його син знаходиться у міліції. Для того, щоб вирішити питання необхідні гроші. Не довго думаючи, чоловік перерахував вказану суму на рахунок шахрая, а коли повернувся додому, то з’ясував, що його син знаходиться дома - спить у сусідній кімнаті.

Працівники міліції звертаються до всіх громадян міста бути обачними. Не поспішайте переказувати кошти на рахунки злодіїв. З’ясуйте, чи дійсно Ваша рідна, знайома людина заходиться у міліції. Це Ви можете зробити зателефонувавши до чергової частини райвідділів міста за телефонами:

Міське управління міста Вінниці 59-33-29;

Ленінський райвідділ міліції 59-33-26;

Замостянський райвідділ міліції 59-33-30;

Староміський райвідділ міліції 59-33-28.

Жертвами шахраїв, що пропонують «зняття порчі» або інші способи нетрадиційного лікування, стають переважно жінки. Отже, якщо Вам людина запропонувала такі «послуги», ніколи не вступайте з нею в розмову. Пам’ятайте, перед Вами гарний психолог, у якого одна мета – заволодіти Вашими грошима.

З початку року на території Вінниччини скоєно 615 шахрайств, з яких 372 розкрито.


Переглядів: 4038
Поширень: 0