Для втілення цього проекту у життя потрібно провести цілий ряд робіт і забезпечити лікувальні заклади необхідною комп\'ютерною технікою. В лікарнях буде побудована структурована кабельна система на 874 робочих місця, встановлено серверне обладнання, а кожен лікар буде працювати на відповідній техніці. Роботу усієї системи буде забезпечувати спеціальна комп\'ютерна програма «Доктор Елекс», якою вже користуються медичні установи у Києві, Львові та Тернополі. Окрім цього, всі лікарні міста будуть об\'єднанні в єдину мережу, що дасть можливість швидко обмінюватись інформацією.

Впровадження програми розділено на п\'ять етапів. Першими установами, на базі яких буде розпочато програму інформатизації, стануть міська поліклініка №3, міська дитяча поліклініка №2 та міський клінічний стоматологічний центр. Реалізація цього етапу передбачає облашування комп\'ютерною технікою 138 робочих місць, об\'єднаних в одну мережу.

Усі заходи, які передбачені в рамках програми, дозволять впровадити у Вінниці єдину базу даних для всіх медичних закладів міста. У ній буде збиратись, зберігатись та оброблятись інформація по кожному пацієнту.

Основними елементами інформаційної системи медичних закладів будуть електронна картка пацієнта, редактор шаблонів документів, реєстратура і розклад роботи, робоче місце лікаря, стаціонар, лабораторія, робоче місце керівника, підсистема обробки та архівації, підсистема адміністрування та безпеки даних та конфіденційності, система взаємодії з зовнішніми установами.

Одним з перших кроків впровадження програми по інформатизації медичної галузі стане створення електронної картки пацієнта, яка прийде на заміну паперовій. Вона міститиме всю інформацію про людину, яка стосується її здоров\'я. Окрім діагнозів, там будуть знаходитись результати всіх досліджень та призначення лікування. Загалом впровадження сучасної інформаційної системи відкриє ряд переваг: у електронну картку будуть вводитись та зберігатись всі дані про стан здоров\'я, зменшаться черги до лікарів, а обмін інформацією між структурними підрозділами (наприклад, результати лабораторних досліджень) будуть здійснюватись у зручній електронній формі. Таким чином, якість медичного обслуговування населення значно покращиться.

Із введенням системи по-іншому працюватимуть й самі лікарі. Дані з медичного огляду пацієнта вони будуть вводити одразу в електронну медичну картку, формувати виписки і призначення, у загальній базі матимуть можливість отримати інформацію щодо вільних палат стаціонару для розміщення пацієнтів, переводити та виписувати їх, отримувати необхідну інформацію з медичних діагностичних апаратів, швидко вводити та оперативно аналізувати дані лабораторних досліджень. У випадку критичного відхилення від норми, електронна система попереджає про це лікаря для забезпечення швидкого реагування в екстрених випадках. Усі медичні працівники пройдуть відповідне навчання для роботи із комп\'ютерною технікою і користування загальною мережею.

Відповідне рішення про Програму інформатизації медичних закладів міста члени виконавчого комітету міської ради прийняли 30 листопада. В першу чергу до цієї системи буде підключена первинна ланка медичної галузі. «Інформатизація зробить роботу медичних установ прозорою та підвищить якість надання послуг населенню, - говорить міський голова Володимир Гройсман. - Свого часу ми пройшли цей етап в міській раді, переконались, що система дійсно позитивно впливає на роботу кожного підрозділу. Наступними будуть підприємства житлово-комунальної сфери і медична галузь».


Переглядів: 4662
Поширень: 0