«Завданням круглого столу було навчити виборців свідомому вибору – не за кілограм гречки, подарунки, гроші чи концерти. Для цього на круглому столі експерти нашої організації, спільно із учасниками, розглянули «портфоліо» кандидатів у депутати, яке вони представили на сайті ЦВК своїм виборцям, познайомились із іншою інформацією про кандидатів, що її можна знайти в мережі Інтернет. Ми обговорили можливі на окрузі передвиборчі технології, зокрема, створення політичних міфів під час виборчої кампанії, а також познайомили слухачів із технологіями розпізнавання маніпуляцій, руйнування політичних міфів, наголосили на необхідності громадського контролю під час виборів. Під час заходу, ми дійшли спільної думки, що не слід пасивно споглядати за ходом виборчого процесу, а брати у ньому безпосередню активну участь. І обирати того, хто найбільш вартий нашої довіри», - каже керівник проекту голова ГО «Філософія Серця» Юлія Грига.

Як виявили учасники круглого столу, не всі кандидати щирі у своїх програмах та даних, оприлюднених для виборців на сайті ЦВК. Дехто відверто приховував свої статки у декларації, хоча свого часу відверто розповідав журналістам про свій елітний Porsche Cayenne. Дехто, декларуючи моральність і закликаючи до цього виборців, у скрутну для соратників хвилину не виступив на їх захист, як юрист. Хмільниччани також переконані, що благодійністю кандидатам у нардепи слід займатись до чи після виборчої кампанії, адже щирим бажанням допомогти можуть скористатись опоненти та потім спекулювати, говорячи про «підкуп виборців».

На захід до читальної зали районної бібліотеки прийшли активісти громадського руху, представники влади, пересічні громадяни. Приєдналися до обговорення і двоє кандидатів – Коваль Тарас і Побережний Олег. Вони мали змогу поділитися своїм баченням депутатської діяльності. Третього з «місцевих» кандидатів не було на заході, тому за нього говорили присутні.

«Я ще не визначився із кандидатом, за якого буду голосувати, але точно буду голосувати за «місцевого». Можу сказати що всі троє хмільниччан щирі люди, професіонали у них гарні дружні родини, які є прикладом. Знаю, що люди підтримують Миколу Юрчишина, бо він підтримує наш край і людей. Парламент цього скликання має складатись із кандидатів, яким довіряють виборці, інакше може статись соціальний вибух. Але вірю, що Бог із Україною і наші обранці виправдають нашу довіру», - каже представник місцевого козацтва Михайло Коротін.

Приємно відзначити, що «місцеві» кандидати-самовисуванці позитивно ставляться до подібних заходів та пропонують поширювати практику таких просвітницьких заходів.

Довідка:

Інформаційно-просвітницька кампанія з руйнування політичних маніпуляцій «Я хочу від виборів…», ініційована Коаліцією виборчих ініціатив «ДЗВІН» та ГО «Центр політичних студій та аналітики» за підтримки NED (National Endowment for Democracy) стартувала по всій Україні. На Вінниччині партнером кампанії визначено ГО «Філософія Серця». Під час кампанії в регіоні зустрічі із виборцями відбудуться також у містах Шаргород та Бершадь.

Представники «Філософії Серця» також створили сторінки у Facebook, VKontakte та Одноклассниках, щоб виборці могли обмінюватись інформацією, робити висновки як проходить виборчий процес.

Сторінка на Facebook http://www.facebook.com/groups/176564722478350/



Переглядів: 4118
Поширень: 0