Вибори - є одним з головних суспільно-політичних інститутів, що реалізують суверенні права й волю народу щодо держави. Кожна демократична держава бере на себе зобов’язання забезпечувати своїм громадянам право на участь у проведенні вільних виборів, не зазіхати на виборчі права та вживати заходи щодо їх реалізації. Контроль за відповідністю виборчого процесу нормам законодавства належить адміністративним судам, на які покладено завдання захищати права та інтереси учасників публічних (у тому числі — виборчих) правовідносин.

За період виборчої кампанії Вінницький апеляційний адміністративний суд розглянув 74 скарги на рішення судів першої інстанції. Всього 14 рішень було скасовано, 2 рішення змінено, 2 апеляційні скарги залишено без розгляду, решту судових рішень Вінницьким апеляційним адміністративним судом залишено без змін. (Повідомила прес-служба Вінницького апеляційного адміністративного суду)

В основному суб’єкти виборчого процесу оскаржували дії та бездіяльність окружних виборчих комісій, порушення закону щодо передвиборчої агітації та виготовлення агітаційної продукції.

Задля забезпечення судового захисту прав учасників виборчого процесу та належного розгляду судами у встановлені законодавством строки справ щодо спорів, пов’язаних з виборами народних депутатів України, відповідно до наказу Голови Вінницького апеляційного адміністративного суду № 091-а/г від 02 серпня 2012 року у суді в період з 30 липня по 16 листопада 2012 року встановлено цілодобовий режим роботи та затверджено графіки чергувань суддів і працівників апарату суду.

У разі надходження до Вінницького апеляційного адміністративного суду апеляційної скарги, пов’язаної із виборчим процесом, така скарга реєструється протягом 30 хвилин з моменту її надходження до суду та невідкладно передається на розгляд колегії суддів.

Від дня голосування до Вінницького апеляційного адміністративного суду надійшло три апеляційні скарги, за результатами розгляду одну скаргу залишено без змін та дві – без розгляду.

Справи продовжують надходити.

З результатами їх розгляду можна ознайомитися в закладці Виборчий процес чергових виборів народних депутатів України , розділі РОЗГЛЯНУТО ВИБОРЧІ СПОРИ.

 



Переглядів: 4319
Поширень: 0