Свою ініціативу, яку він виносить на розгляд сесії, Юрій Македон прокоментував кореспондентові Укрінформу.

"Особі, яка повідомила правоохоронців про факт вимагання або намір одержання посадовцем неправомірної вигоди (для себе чи третьої особи) за вчинення чи не вчинення будь-якої дії із використанням наданої їй влади чи службового становища, слід встановити обов\'язкову виплату 25 тис грн. Підготував відповідні документи і виношу їх, у вигляді доповнень до правоохоронної програми Вінницької області, на розгляд депутатів", - заявив вінницькийсамоврядець.

Він переконаний - ініціатива не стане для обласного бюджету фінансово обтяжливою. "Може знайдеться на рік один-два заявники, які отримають премії", - заявляє випускник Національної юридичної академії ім. Я. Мудрого. Річ у тім, що запропонована ним процедура отримання грошей може затягнутись у часі. По-перше, премію інформатори отримають лише за "VIP-обличчя" - суддів, голів райдержадміністрацій, очільників районних та міських рад. А таких, згідно статистики, навіть правоохоронцям складно упіймати "на гарячому". По-друге, виплати здійснюватимуться лише тоді, коли щодо вказаних посадовців набуде законної сили обвинувальний судовий вирок за ст. ст. 368, 368-2 КК України. Заяву про виплату премії із облбюджету має подати прокуратура.

"Запровадження такого формату - необхідність для ефективної протидії корупції в судовій системі, органах державної влади та місцевого самоврядування. Впевнений, що влада повинна починати з себе, і без дієвої та ефективної роботи судової системи ми теж нічого не змінимо", - вважає Ю. Македон.

Він звертається до подібних прикладів, які діють у багатьох країнах світу. "В Америці взагалі віддають людині, яка про це заявила, певну частину "хабара", - аргументує депутат облради. І хоча таких прецедентів в інших областях України поки що не має, Ю. Македон запевняє, що готовий віддавати власні кошти, якщо його колеги не затвердять бюджетний кошторис. "Цю суму я і сам зможу виділити, якщо облрада не затвердить її у програмі. Не із свого депутатського фонду шукатиму, а із інших джерел. Спочатку власних, а потім шукатиму небайдужих", - каже юрист, який прагне запровадити заохочення вже найближчим часом.

За словами Ю. Македона, його пропозицію буде винесено на обговорення вже на чергову сесію облради, заплановану на 17 квітня 2014 року.



Переглядів: 1371
Поширень: 0