Словник шумових слів складений власноруч і містить такі слова: або; авжеж; адже; але; би; в; від; все; всі; де; дещо; для; до; є; з; і; із; її; їх; його; ледве; майже; на; навіть; над; нею; ним; ними; но; ось; отже; отож; під; при; про; та; так; така; таке; такий; таким; таких; такі; такій; також; такому; те; теж; тих; ті; тобто; того; тож; той; тому; тощо; у; хто; це; цей; ці; цій; цьому; ця; що; щоб; як; яка; який; які. Слід зазначити, що однокореневі слова («Україна», «України», «Україною» та їм подібні) — не вилучались. На нашу думку — вилучення подібних слів суттєво змінить кінцеві результати через незначні розміри первинних текстів. А приведення подібних слів «до єдиного знаменника» — викривить змістовну складову текстів.

За результатами аналітичної обробки текстів побудовані «хмари слів» — найбільш вживані слова у текстах передвиборчих обіцянок. В якості вхідного порогу використано умову «три і більше повторювань слова у тексті».

Окрім визначення найбільш вживаних слів, нами проведено порівняння тотожності (схожості) текстів передвиборчих програм. Порівняння виконувалось за допомогою коефіцієнту Охаі («косінусний коефіцієнт»). Результати порівняння представлено нижче.

Найбільш вживані слова кандидатів у Президенти 2014

Результати перевірки тотожності текстів дещо неоднозначні. Можна було б очікувати подібності текстів, оскільки всі вони написані на звужену тематику. Насправді це і спостерігається: коефіцієнт Охаі для жодної пари текстів не знижується нижче 0,55.

Але цікаво на загальному фоні виглядають тексти передвиборчих програм від Гриценка та Царьова: в їхніх програмах написано «про все» у прямому розумінні слова. Їхні передвиборчі програми показують високу схожість з усіма іншими текстами.

Можна констатувати існування «полярних» поглядів, виражених через тексти. Такими є пари «Клименко-Куйбіда», «Добкін-Симоненко», «Кузьмин-Тягнибок» та «Тягнибок-Тимошенко».

«Топ 15» слів, які найчастіше зустрічаються серед усіх проаналізованих текстів виборчих програм:

Найбільш вживані слова кандидатів у Президенти 2014

До гістограми потрапили різні написання нашої Неньки. Це жодним чином не знижує тієї любові до нашої Батьківщини, якою просякнуті кандидати у Президенти.

Але інші слова говорять самі за себе: на жаль «влада» і тепер, після всіх революційних змін, значно випереджає «розвиток», натякаючи на істинні цілі президентства, а висока вживаність «забезпечення+забезпечити» знову викликає сумні спогади про «бюджети проїдання» та всілякі «спеціальні утримання».



Переглядів: 4990
Поширень: 0