Депутати обласної ради 22 липня нарешті змогли провести заплановане і вже двічі перенесене засідання сесії. На кону було кілька важливих і в той же час конфліктних питань.

Як і попереднього разу, спокійно попрацювати депутатам не вдалося. Все почалося ще з відкриття, коли депутати не захотіли голосувати за допомогою системи «Рада». Пошкоджену під час лютневого штурму апаратуру відновили, але достовірність результатів голосування за її допомогою в обранців викликала сумніви – мовляв, депутати і члени депутатських комісій не брали участі у комісії з прийому цієї системи.

Депутати у ручному режимі ділили бюджет: в’язням і медикам дали, а шахістів відправили ні з чим

Тож постановили голосувати руками. Але й тут не обійшлося без підозр. На початку сесії зареєструвалось 89 депутатів, а голосували 92. З’ясувалось, три депутати записались пізніше. Та це не довго хвилювало присутніх, на часі вже були значно пристрасніші питання – про гроші.

Депутати у ручному режимі ділили бюджет: в’язням і медикам дали, а шахістів відправили ні з чим

Насамперед, розібралися зі штатом апарату обласної ради, що стало предметом гарячих дискусій 15 липня. Тоді, нагадаємо, група депутатів наголосила на необхідності скоротити кількість чиновників Ради з 38 до 27 осіб і тим самим зекономити гроші для потреб військових у АТО. На цей раз розійшлися «полюбовно» - голові Ради Сергію Свитку доручено підготувати пропозиції щодо структури та чисельності виконавчого апарату обласної ради та внести відповідний проект рішення уже на розгляд наступної сесії через три тижні. А поки що всі залишаються на місцях.

Дискусії викликало питання про виділення 650 тисяч з обласного бюджету для Державної пенітенціарної служби України у Вінницькій області. Як пояснив начальник служби Сергій Ткач, ці гроші збираються витратити на придбання печі для випалення вугілля з деревини на виробничому підприємстві у Піщанській колонії, що дозволить зайняти засуджених, а відтак і збільшити надходження у бюджет. Депутати, після вмовлянь, усе ж таки проголосували «За».

Прихильними були обранці і до військового шпиталю. Їхнім рішенням Військово-медичному клінічному центру Центрального регіону, де зараз перебувають близько півсотні поранених бійців сил АТО, на потреби виділено майже 350 тисяч гривень.

Активне обговорення викликало прохання управління фізкультури і спорту ОДА надати 50 тисяч гривень на обласну програму розвитку шахів. Програма розрахована на 6 років і загалом має обійтися у 5 мільйонів гривень. На переконання більшості депутатів, коли в Україні війна, шахи – не найактуальніша тема. Впродовж засідання про них згадували не раз, але грошей так і не дали.

Також на сесії було оголошено про формування нових депутатських груп. Так, новоявлену групу «Об’єднаємо Вінниччину» очолив Роман Аксельрод, Андрій Кавунець буде координувати роботу групи «Європейський розвиток Вінниччини», а Любов Спірідонова подбає про духовність у групі «За Вінниччину духовну».

Депутати у ручному режимі ділили бюджет: в’язням і медикам дали, а шахістів відправили ні з чим

Поза порядком денним на засіданні знову багато говорили про зебезпечення бійців АТО. Зокрема, пролунала пропозиція скинутись депутатам з власних кишень на автомобіль для добровольців.

Поки тривало засідання, на балконі сесійної зали кілька громадських активістів провели акцію протесту, вимагаючи декотрих депутатів піддати люстрації.

Депутати у ручному режимі ділили бюджет: в’язням і медикам дали, а шахістів відправили ні з чим

Ну а наприкінці сесії усе ж не обійшлось без освистування і вигуків на адресу депутатів, що останнім часом супроводжує їх нерідко. На цей раз дісталося безпосередньо Тетяні Антонець, яка, не дослухавши звернення пораненого начальника штабу батальйону «Айдар», покинула залу під свист присутніх.



Переглядів: 4489
Поширень: 0