«Блок Петра Порошенка» та Олександр Домбровський впевнено перемагають у Вінниці. Такими є результати соціологічного опитування, проведеного Вінницьким Центром соціологічних і маркетингових досліджень "СОЦІНФО" у нашому місті в середині вересня.

Майже 52% з числа опитаних вінничан проголосували би за Блок Петра Порошенка, якби вибори відбулися найближчим часом. Далеко відстають від нього «Радикальна партія Олега Ляшка» (7,5%), «Громадянська позиція» (5,75%) та «Батьківщина» (5,58%). Інші політичні сили на даний момент можуть не подолати прохідний бар’єр у 5%. Характерно й те, що майже 10% не визначилися – за кого віддадуть свій голос на парламентських виборах 26 жовтня. Саме на цей резерв можуть розраховувати політичні партії у змаганні за жаданими відсотками.

За кого голосуватимуть вінничани – дані соціологічного опитування

На запитання, за кого з кандидатів у мажоритарному окрузі виборці віддали би власний голос, 25,75% респондентів підтримали би чинного народного депутата Олександра Домбровського, 9% – заступника голови обласної ради Наталію Солейко, 4,58% – Сергія Кудлаєнка (на момент опитування ще не було відомо, що Кудлаєнко включено до списку Блоку Петра Порошенка). 24,67% опитаних не змогли визначитися із вибором.

Враховуючи, що кандидат Домбровський балотується від «Блоку Петра Порошенка», який має 52% довіри вінничан і власний рейтинг 25,75%, який певною мірою збігається з партійним (адже Домбровського вінничани довгі роки ідентифікують як соратника Президента), то ще до початку виборчої кампанії маємо недосяжний рейтинг у приблизно 77%. Хто здатний ефективно позмагатись за депутатський мандат із кандидатів, заявлених на даному окрузі? Експерти радять очікувати певну сенсацію.

За кого голосуватимуть вінничани – дані соціологічного опитування

Ситуацію коментує вінницький політолог Олександр Логінов:

- У 2012 році Домбровський балотувався як самовисуванець, який, хоча й декларував належність від команди Петра Порошенка, чітко власну політичну позицію не афішував. Натомість, виборці в умовах жорсткого протистояння Партії регіонів та опозиції, підтримували кандидатів саме за їхню партійність. Вінниця голосувала за опозиційні партії – «Батьківщину» та «УДАР», тому Наталія Солейко, яку знала, у порівнянні з Домбровським, значно менша кількість вінничан, мала у власному арсеналі такий козир, як належність до об’єднаної опозиції.

Сьогодні картина діаметрально протилежна. Бренд «Блоку Петра Порошенка» буде грати на користь Олександра Домбровського, натомість «Батьківщина», рейтинг якої у порівнянні з 2012 року суттєво впав, навряд чи додасть голосів на користь Наталії Солейко. Та й постійні скандали в обласній раді, яку представляє Наталія Петрівна, балів кандидатці не додають. Щодо основного конкурента фавориту виборів, то, швидше за все, це буде хтось із кандидатів-самовисуванців, а не минулий опонент Наталія Солейко.



Переглядів: 5765
Поширень: 0